Linkuri accesibilitate

Premierul kosovar acuzat de acțiuni mafiote în deceniul trecut


Dick Marty
Dick Marty

Raport elaborat de Dick Marty (Consiliul Europei): Hashim Taci a condus o rețea criminală implicată în trafic de organe și droguri.

Un raportor al Consiliului Europei îl acuză pe Hashim Taci, premierul din Kosovo, că ar fi condus un clan mafiot implicat în trafic de droguri şi organe la sfârşitul anilor 1990. Publicate la doar câteva zile după ce partidul lui Taci s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare, acuzaţiile sunt descrise drept calomnioase de guvernul kosovar.

În urma unei investigaţii de doi ani în Kosovo, Serbia şi Albania, raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty a ajuns la concluzia că premierul Hashim Taci a condus o reţea criminală de tip mafiot, gruparea de la Drenica, implicată în asasinate, tratament inuman, trafic de organe şi droguri.

Dick Marty este fost procuror în Elveţia, cunoscut mai ales pentru ancheta din 2007 asupra închisorilor secrete ale CIA în Europa. În raportul despre Kosovo publicat marţi, el acuză puterile occidentale de complicitate, prin faptul că ar fi ignorat crimele comise la sfârşitul deceniului trecut.

"Gruparea de la Drenica îl avea ca şef, sau boss în limbajul crimei organizate, pe cel mai renumit operator politic şi probabil cea mai cunoscută pe plan internaţional personalitate a Armatei de Eliberare din Kosovo, Hashim Taci", se spune în raport.

Într-o primă reacţie, guvernul de la Priştina l-a calificat drept „calomnios”, a cerut APCE să nu-l aprobe şi a ameninţat cu „măsuri legale şi politice împotriva” autorului.

În cursul unei vizite la Moscova, ministrul de externe sârb Vuk Jeremic a declarat că raportul aruncă în incertitudine viitorul premierului Hashim Taci, al cărui partid a câştigat duminică primele alegeri parlamentare din Kosovo de la proclamarea independenţei ei faţă de Serbia în 2008.

Jeremic a spus că raportul semnalează întregii lumi civilizate să nu mai închidă ochii la realităţile teribile din Kosovo, arată cine sunt cu adevărat liderii kosovari. „Trebuie să găsim cu toţii o soluţie în Kosovo”, a declarat ministrul de externe sârb.

Omologul său rus Serghei Lavrov a spus că cele descrise în raportul lui Marty, dacă se confirmă, „sunt crime împotriva umanităţii”.

La Priştina, între timp, partidele de opoziţie au strâns rândurile în jurul premierului Taci, chiar dacă îl acuzau cu o zi mai devreme de falsificarea alegerilor în două oraşe. Fostul premier Agim Ceku, cel care a condus Armata de Eliberare din Kosovo în timpul conflictului cu Serbia din 1998-1999 a spus că în spatele raportului lui Marty s-ar afla Belgradul, într-o încercare de a întina lupta şi victoria kosovarilor.

Armata de Eliberare din Kosovo a purtat un război de gherilă împotriva forţelor loiale fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic la sfârşitul anilor 1990. Războiul s-a încheiat cu intervenţia militară NATO împotriva Serbiei, care a pierdut controlul în Kosovo, unde a fost introdusă o administraţie internaţională sub mandat ONU.

În raportul pentru comitetul APCE responsabil cu justiţia şi drepturile omului, Dick Marty mai spune că activităţile criminale de la sfârşitul anilor 1990 continuă în Kosovo şi astăzi, în altă formă.

Comitetul va examina raportul joi, la Paris, iar dacă îl va aproba, el va ajunge în dezbaterea Adunării pe 25 ianuarie.

Astăzi, misiunea europeană de poliţie şi justiţie din Kosovo a spus că va examina acuzaţiile împotriva premierului Taci.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG