Linkuri accesibilitate

Sofia: peste 190 de înalți diplomați deconspirați drept colaboratori ai securității comuniste


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Premierul Borisov a declarat că foștii securiști trebuie înlocuiți cu diplomați tineri.

Diplomația bulgară bate toate recordurile după criteriul apartenență la securitatea comunistă. Peste 190 de înalți diplomați au fost colaboratori ai aparatului represiv. Comisia națională pentru deconspirarea securității a anunțat numele foștilor ofițeri și colaboratori în urmă verificării a 462 de ambasadori, consuli generali, șefi de direcții și însărcinați cu afaceri.

88 de securiști și acum sînt funcționari ai Ministerului de externe – 33 ambasadori și reprezentanți permanenți, 8 însărcinați cu afaceri, 4 consuli generali, 7 șefi de direcții.

Colaboratori au fost ambasadori în mai toate țările balcanice, printre care și România. Securiști conduc ambasadele bulgare în 13 țări din Uniunea Europeană, la Moscova, Beijing, Tokio și Vatican.

Premierul Boiko Borisov a declarat că securiștii trebuie să plece. Nu este logic, a spus el, să trimitem ambasadori cu trecut de colaborator. Nu întămplător am zis că fosta securitate este peste tot. Dacă jumătate din ambasadorii sînt colaboratori vă dați seamă ce este în interiorul țării. Rezistența la reformele noastre la toate nivelurile arată că noi am subestimat influența securității. Ambasadorii pătați trebuie înlocuiți cu diplomați tineri. Să plece să-și scrie memoriile, a spus Borisov.

Liderul Coaliției albastre Martin Dimitrov a declarat că nu întămplător Bulgaria este considerată chiar de diplomați ruși Calul Troian al Moscovei în Uniunea Europeană.

Consiliul de miniștri îi va rechema pe consulii generali. Președintele este însă singurul care, conform constituției, poate rechema ambasadorii.

Guvernul va introduce în parlament un proiect de lege ce nu va permite ca Bulgaria să fie reprezentată de oameni ce au avut legături cu securitatea.
XS
SM
MD
LG