Linkuri accesibilitate

Disidentul cubanez Guillermo Farinas împiedicat să participe la decernarea premiului Saharov la Strasbourg


Disidentul cubanez Guillermo Farinas, laureatul de anul acesta al prestigiosului premiu Andrei Sarahov, al Uniunii Europene, pentru drepturile omului, a caracterizat decizia autorităţilor de la Havana de a nu-i permite sa participe astazi la ceremonia de la Strasbourg, drept „aroganţă”.
Guillermo Farinas este jurnalist şi psiholog şi anul acesta a fost o lunga perioada in greva foamei cerînd respectarea drepturilor omului în Cuba comunista si eliberarea deţinutilor politici din inchisorile cubaneze. Greva foamei a durat 135 de zile, iar colegul său de acţiune, Orlando Zapata a murit din cauza grevei.
In urma acţiunii lor, guvernul comunist de la Havana a eliberat 52 de detinuti politici.

„Decizia autorităţilor arată că ele îi considera pe cetăţenii Cubei drept sclavi”, a spus Farinas citat de agentia France Presse. Luni, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a făcut un nou apel catre autoriţile de la Havan să permita prezenta disidentului cubanez de 48 de ani la ceremonia de astazi. Premierul Saharov se acorda deja pentru a 22 oară şi este in valoare de 50 de mii de euro. Este a treia oara cind disidenti cubanezi primesc acest prestigios premiu al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG