Linkuri accesibilitate

SUA: prevederi ale Legii asigurărilor de sănătate declarate neconstituționale


Președintele Barack Obama la ceremonia de semnare a legislației reformate a sănătății la Washington
Președintele Barack Obama la ceremonia de semnare a legislației reformate a sănătății la Washington

Judecătorul Hudson a respins cererea statului Virginia ca întreaga lege să fie declarată neconstituțională și în consecință nulă.


Un nou motiv de dureri de cap pentru presedintele Statelor Unite, Barack Obama. Un judecator a declarat neconstitutionale anumite prevederi ale legii adoptate, pentru reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Care sint urmarile ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Judecatorul districtual, Henry Hudson, un republican din Richmond, Virginia devine primul care declara neconstitutionale, prevederi ale noii legi vizind sistemul de ingrijire a sanatatii, și asta dupa ce republicanii au esuat in doua incercari anterioare.

Hudson sustine ca prevederea centrala a legii, ca majoritatea americanilor sa fie obligati sa aiba asigurare medicala, depaseste prerogativele oferite Congresului de legea fundamentala. Prin pronuntarea sa judecatorul Hudson este de acord cu procurorul general din Virginia, cel care a initiat contestatia in justitie si cu cei mai multi republicani, care vor prelua curind controlul asupra Camerei Reprezentantilor.

Hudson a respins cererea statului Virginia ca intreaga lege sa fie declarata neconstitutionala si in consecinta nula, precum si solicitarea ca aplicarea legii sa fie blocata pina la judecarea recursului. Cu toate acestea Casa Alba crede ca va avea cistig de cauza la Tribunalul Suprem, dar probabil ca respectivul caz nu va fi judecat in instanta suprema, daca va ajunge acolo, decit intr-un an sau doi. Urmatorul pas, in Virginia este Tribunalul de Recurs Numarul 4, unde majoritatea judecatorilor sint democrati.

Intr-un interviu, presedintele Obama a spus ca alti judecatori considera ca leagea e constitutionala si au scos de pe rol, procese care o contesta. „Tineti cont ca este o decizie a unei curti federale” a spus Obama, continuind, „Un judecator nu e de acord. Asa functioneaza sistemul.” Dar momentul ales pentru aceasta decizie e si el important, oferind noilor veniti in Congres munitie sa incerce asa cum unii au promis sa anuleze legea. Presedintele a spus ca daca se va incerca asa ceva, va respinge prin veto si cit timp democratii inca controleaza Senatul, vetoul va avea cistig de cauza.

Republicanii iau in considerare si oprirea finantarii aplicarii legii. Indiferent de pasii urmatori, decizia judecatorului va ingreuna punerea in aplicare a legii. Ea urmeaza sa asigure 32 de milioane de americani, care, in prezent nu beneficiaza de asigurare. Hotarirea judecatoreasca din Virginia va mari de asemenea si scepticismul public. Pina acum sondajele de opinie nu-i dau dreptate presedintelui ca pe masura ce lumea afla mai mult despre lege, popularitatea ei creste.
XS
SM
MD
LG