Linkuri accesibilitate

Starea de spirit de la Kiev în chestiunea Transnistriei (Adevărul)


Iminenta schimbare la conducerea UDMR - o chestiune sensibilă

Prezentand decizii recente ale liderilor Ucrainei, ziarul Adevarul defineste starea de spirit de la Kiev in chestiunea Transnistriei. Ucraina ar simti ca a pierdut teren in fata Romaniei mai ales dupa intalnirea de la Deauville dintre liderii Frantei, Rusiei si Germaniei. Atunci, presedintele rus Dimitri Medvedev a uitat sa pomeneasca Kievul ca parte importanta in gasirea unei solutii pentru diferendul transnistrean. Acum, diplomatia ucraineana incearca sa demonstreze ca e nevoie si de implicarea sa, noteaza Adevarul, referindu-se la ceea ce are de facut Ministerul ucrainean de Externe: sa redacteze un set de masuri pentru intensificarea dialogului pe aceasta tema, in format 5+2.

Apropiata schimbare de conducere la Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se dovedeste extrem de sensibila pe scena politica din Romania. Evenimentul zilei publica o analiza, din care rezulta ca numai un viitor lider aflat in gratiile premierului de la Budapesta Viktor Orban, are sanse sa salte Uniunea peste pragul electoral. Toate partidele politice din Romania au interes ca UDMR sa functioneze, ca si pana acum, ca o completare decenta a majoritatilor necesare guvernarii.

Florin Negrutiu, de la Gandul, scrie un comentariu referitor la succesiunea din UDMR, si arata ca intentia partidelor de opozitie – social-democrati si liberali – de a forma o noua majoritate care sa guverneze la Bucuresti depinde direct urmasul lui Marko Bela. Orice discutie intre cele doua partide ar deveni inutila daca in combinatie nu s-ar conta si pe formatiunea principalei minoritati din Romania. Dovada cea mai convingatoare - esecul ultimei motiuni de cenzura, introduse de opozitie, care a cazut la vot tocmai pentru ca nu a avut sustinerea UDMR, se arata in acest articol din ziarul Gandul.

Trebuie semnalat, de asemenea, in presa de azi, editorialul lui Dan Cristian Turturica, din Romania libera. El revine la tulburatoarele rezultate ale unui recent sondaj de opinie: 61% dintre romani ar avea nostalgia regimului comunist. Turturica arata ca rezultatul este inselator si se intreaba cati si-ar fi mentinut raspunsurile daca ar fi trebuit sa aleaga, in locul realitatilor de azi, ulei si zahar pe cartela, trei zile la coada pentru un kilogram de carne, retrogradarea din functie daca vreo ruda a trecut ilegal granita s.a.m.d.
XS
SM
MD
LG