Linkuri accesibilitate

Legislativele kosovare se soldează cu o situație de pat legislativ


Hashim Thaci susține că partidul său a cîștigat alegerile legislative
Hashim Thaci susține că partidul său a cîștigat alegerile legislative

Alegerile au fost marcate și de boicotul sîrbilor mai ales în nordul Kosovo.

În Kosovo au avut loc duminică primele alegeri generale de la proclamarea independenţei de Serbia. A fost un exerciţiu democratic salutat de Uniunea Europeană dar care aruncă regiunea într-o confruntare politică: indiferent dacă votul a fost câştigat de partidul de guvernământ, cum indică două exitpoll-uri sau de cel mai apropiat rival, sunt foarte puţine şanse să se formeze o majoritate parlamentară.

Sondajele la ieşirea de la urne dau câştigător Partidul Democrat al premierului Hasim Thaci, cu ceva peste 31 la sută din voturi, urmat de fostul său aliat, Liga Democrată, cu 26 la sută din voturi. Liga este condusă de primarului capitalei Pristina, Isa Mustafa.
Pe locul trei s-a clasat un partid nou, al „autodeterminării”, cu 16 la sută din voturi, arată sondajele la ieşirea de la urne.

Premierul Thaci s-a grăbit să vorbească despre o victorie istorică pentru valorile democratice şi euro-atlantice. Thaci a îndemnat celelalte partide să colaboreze cu el pentru un viitor democratic,

Potrivit reporterilor Europei Libere, la Pristina mulţi simpatizanţi ai Partidului Democrat au ieşit iesi seară pe străzile oraşului să serbeze victoria premierului. Numai că princiaplul său rival Isa Mustafa susţine că el ar fi câştigat alegerile, potrivit numărătorii paralele organizată de Liga democrată. Şi i-a îndemnat pe oameni la calm, apreciind că numai Comisia Electorală Centrală poate da un răspuns.

Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în cursul serii. Oricum, nici un partid nu are majoritatea necesară pentru a guverna singur şi se pare că nici nu vor să creeze o coaliţie.

O altă problemă a alegerilor este participarea foarte scăzută a sârbilor la vot, mai ales în nordul Kosovo. Ceea ce îi face pe mulţi analişti să avertizeze că există pericolul ca regiunea să se rupă, într-un nord sârbesc, susţinut de Belgrad şi restul ţării cu o majoritate albaneză.

La ultimele alegeri, în 2007, participarea sârbilor a fost de puţin peste doi la sută. De data aceasta se spera într-o prezenţă mai ridicată. S-ar putea ca în enclavele din centrul ţării, sârbii să fi votat în număr mai mare. Noul parlament are 120 de locuri, între care 10 rezervate pentru sârbi.

Alegerile s-au desfăşurat fără incidente. Toate cele trei partide intrate ân parlament declară că sprijină reformele necesare pentru integrarea în NATO şi Uniunea Europeană, noul partid al autodeterminării pledează însă şi pentru unirea cu Albania.
Până acum, indepenenţa regiunii Kosovo a fost recunoscută de circa 70 de ţări, între care Statele Unite şi majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Mai puţin România. Nici Rusia nu a recunoscut Kosovo.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG