Linkuri accesibilitate

Fotbal și naționalism în Rusia


Dmitri Medvedev: „O să ne ocupăm de oricine încalcă legea. Puteţi fi siguri !”


Legăturile, de multe ori strânse, între suporterii cluburilor de fotbal şi ultranaţionalism, sunt un fenomen cunoscut. În vest ca si în est iar Moscova nu este o excepţie. Sâmbătă, cel puţin 30 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre poliţia moscovită şi suporterii clubului Spartak Moscova. Iar reacţia autorităţilor a fost pe măsură.



Preşedintele Dimitri Medvedev a avertizat că va lua măsuri drastice împotriva tuturor celor care au provocat ciocnirile violente de la sfârşitul săptămânii. Pe Twitter, Medvedev scrie: „O să ne ocupăm de oricine încalcă legea. Puteţi fi siguri !”

Ciocnirile au început după ce aproape 5 mii de suporteri ai clubului Startak Moscova dar şi membri unor grupări extremiste s-au adunat în centrul capitalei unde au protestat împotriva modului cum decurge ancheta în cazul unui fan, ucis cu o săptămână în urmă. Se pare că acesta a fost împuşcat pe stradă, în cursul unei altercaţii cu un grup de nord-caucazieni. Un membru al grupului a fost reţinut de poliţie, restul au fost eliberaţi.

Protestul de sâmbătă nu era autorizat, motiv invocat pentru intervenţia poliţiei. Printre demonstranţi erau mulţi tineri îmbrăcaţi în haine negre de piele, cu glugi pe cap şi mascaţi cu fulare, însemnele vestimentare ale multor ultranaţionalişti.

Imediat după ciocniri, preşedintele clubului de suporteri ai clubului Spartak Moscova s-a distanţat de cele întâmplate, afirmând că nici un membru al clubului nu a fost printre manifestanţi.

La rândul său, preşedintele Federaţiei ruse de fotbal a ţinut să precizeze că nu există nici o legătură între fotbal şi grupările extremiste. Nu trebuie uitat că Rusia primise, cu numai câteva zile mai devreme, dreptul de a găzdui campionatul mondial de fotbal din 2018.

Unele oficialităţi s-au grăbit chiar să pună vina pe grupări de stânga, deşi în filmul evenimentelor pot fi văzuţi tineri care schiţează un salut hitlerist. 65 de persoane au fost reţinute la Moscova, alte 60 la Sankt Petersburg, în urma unor proteste similare. A exagerat totuşi poliţia ?

Nu, după şeful poliţiei din Moscova, după care poliţia a dat chiar dovadă de reţinere. Şi a avertizat că în viitor s-ar putea recurge la metode mai dure.

Iar duminică, tot la Moscova, un bărbat din Kirghistan a fost ucis. Se pare din motive rasiale. Pentru liderul opoziţiei Gari Kasparov, ce s-a întâmplat sâmbătă nu este decât consecința logică a faptului că autorităţile interzic sistematic demonstraţiile paşnice. Şi nu ar rămâne decât supapa demonstraţiilor violente, este de părere Kasparov.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG