Linkuri accesibilitate

Cu maxi-taxi pînă-n pînzele albe?


Mi se pare de domeniul evidenţei faptul că prea mulţi doritori de a plăti 5 lei pentru o călătorie nu se vor găsi printre simplii muritori.


Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători, de zilele în care călătoria cu maxi-taxi în capitală costa 1 leu? E ca şi cum ai spune „a fost odată ca-n poveşti, a fost ca niciodată...” Acum o călătorie cu maxi-taxi costă 3 lei, iar în zilele următoare preţul ar putea să se umfle niţel.
Vorba e că administratorii rutelor de maxi-taxi se plîng că suportă pierderi după recenta scumpire a carburanţilor şi vor acum ca preţul călătoriei să fie 4 sau 5 lei!

Fireşte, majorarea tarifelor nu poate avea loc fără aprobarea Consiliului Municipal. Dar ofensiva administratorilor de microbuze a început şi, sincer să fiu, convingerea mea e că ei vor obţine, mai degrabă sau mai tîrziu, ceea ce îşi doresc.

Nu vreau să sperii pe nimeni, sînt o fiinţă paşnică şi bonomă, dar am impresia că această majorare aproape sigură, în loc să-i ajute pe administratorii necesitoşi, ar putea să le creeze mari probleme. Mi se pare de domeniul evidenţei faptul că prea mulţi doritori de a plăti 5 lei pentru o călătorie nu se vor găsi printre simplii muritori. Eu unul o spun cu toată fiinţa: nu pot şi nu vreau să plătesc 4 sau 5 lei pentru o călătorie. Şi dacă nu pot, dacă nu-mi permite buzunarul asta, nici nu mă mai interesează cît de justificat din punct de vedere economic e noul preţ. Să fie justificat, el oricum e inacceptabil pentru mine.

Şi dacă un ziarist ca mine, care nu e cel mai sărac om din oraş, nu acceptă acest preţ, cum oare vor proceda cei care au venituri şi mai modeste? Răspunsul e la mintea cocoşului. Administratorii trebuie să ia în calcul un scenariu deloc optimist, acela în care preţurile mari nu vor putea suplini pierderea multor pasageri. Şi atunci ce vor face? Vor majora preţul pînă la 6 lei?

Majorarea care va urma va readuce pe tapet o întrebare care pluteşte demult în aer: dar cîtă vreme vrem noi să călătorim prin capitală cu aceste maxi-taxi-uri, unele încă destul de murdare? Cinci sau zece ani? Sau poate o veşnicie? Eu am impresia că nimic nu e veşnic pe acest pămînt.
XS
SM
MD
LG