Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Oroarea de agendă electronică


Agendele electronice ne-au făcut sa pierdem o tehnică fundamentală de supraviețuire socială: uitatul.


Cautind intr-un sertar, am descoperit o agenda veche, legata in imitatie de piele, si am fost deodata atins de un vint de nostalgie. Mi-am amintit brusc de vechiul ritual anual al transcrierii datelor dintr-o agenda in alta. Prin decembrie, inainte de Craciun, acum mult timp, inainte de computere, obisnuiam sa cumpar o agenda noua, cu calendar si carnet de adrese, pentru anul urmator.

Tacticos, revizuind evenimentele, copiam tot felul de date, aniversari si intilniri viitoare din vechea agenda in cea noua. Uneori copiam remarci si trimiteri, precum „vezi 13 iunie anul trecut”. Timpul parca avea o alta consistenta, tangibila. Evenimentele erau scrise cu cerneala, uneori colorata. Unele erau subliniate, altele insotite de desene... Aveam dovada pierderii unor prieteni cind dadeam de data aniversarii lor taiata suparat, cu linii groase. Agenda era un martor al trecerii timpului.

Astazi insa, acest ritual e pe cale de disparitie. Aproape toti avem aceleasi impersonale agende electronice, in telefon sau in computer. Agenda electronica e doar functionala. In ea nu poti desena. Numele unei persoane pe care ti-ai scos-o de la inima si pe care il stergi dispare definitiv.

Agendele electronice nu mai arata nicio urma a activitatilor trecute. Ecranul e aseptizat si rece. Pe deasupra, agendele astea electronice ne-au inlaturat o scuza importanta in relatiile interumane. Agendele electronice ne-au facut sa pierdem o tehnica fundamentala de supravietuire sociala: uitatul.

Inainte, daca uitai de o intalnire, sau de aniversarea cuiva, spuneai exact asta: am uitat. Aoleu, sint asa de debordat de munca si stress ca am uitat. Acum nu se mai poate, pentru ca imediat vine intrebarea: dar de ce nu ti-ai bagat in computer? In computer, unde iti apare dimineata un mesaj pe ecran si unde esti bagat cu nasul in evenimentele sociale.

Cei mai paranoici, ca mine, vad deja in asta anuntul premergator unei epoci in care vom avea cu totii cipuri electronice in piele si in care vom putea urmari fiecare, in orice moment, pe un ecran, unde se afla ceilalti. Stati numai sa ma uit in agenda sa vad cam cit mai e pina atunci.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG