Linkuri accesibilitate

Statele Unite și chestiunea păcii în Orientul Mijlociu


Vedere asupra unei așezări evreiești de lîngă Ierusalim
Vedere asupra unei așezări evreiești de lîngă Ierusalim

Hillary Clinton: „A ignora nevoile celeilalte părți este o cale către propriul eșec”.


Este efortul american de pace in Orientul Mijlociu pe calea cea buna? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton le-a spus atit israelienilor cit si palestinienilor sa inceteze sa demonizeze cealalta parte si sa incerce sa faca progrese, in convorbirile de pace, in urmatoarele citeva luni. Clinton a exprimat frustrarea administratiei americane in legatura cu ritmul lent al negocierilor si faptul ca acestea nu au avansat mai mult.

Sefa diplomatiei americana a aratat ca a venit vremea ca partile sa discute serios despre adevaratele probleme intre care frontierele, securitatea, asezarile, accesul la apa, situatia refugiatilor si - probabil cea mai spinoasa problemă - statutul Ierusalimului.

Dupa ce negocierile au fost intrerupte in septembrie, israelienii si palestinienii se pregatesc acum sa intre intr-o noua faza a dialogului. Clinton a spus ca Statele Unite vor prezenta propuneri menite sa rezolve problemele aflate in disputa, „atunci cind vor considera adecvat”. Secretarul de stat a aratat ca Washingtonul are tot interesul ca acest conflict sa fie rezolvat pentru ca el intretine tensiuni intense in regiune.

La o conferinta gazduita de Institutia Brookings, din Washington, Clinton a spus, „Palestinienii trebuie sa inteleaga si sa accepte nevoile de securitate ale Israelului. Si Israelul trebuie sa accepte aspiratiile teritoriale legitime ale poporului Palestinian. A ignora nevoile celeilalte parti este o cale catre propriul esec”.

Hillary Clinton i-a criticat pe palestinieni pentru incercarea acestora de a obtine recunoasterea unui stat la Natiunile Unite. Brazilia si Argentina au anuntat luna aceasta ca ar recunoaste un stat Palestinian, cu frontierele anterioare conflictului din 1967, iar Uruguayul a spus ca va face acelasi lucru anul viitor. „Eforturi unilaterale nu ajuta si submineaza increderea” – a declarat Clinton.

Prezent la conferinta, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak a spus ca tara sa e receptiva la mesajul comunitatii internationale sic a rezultatele se vor vedea in urmatoarele saptamini. „Lumea se schimba sub ochii nostri” – a spus Barack, continuind, „Controlul asupra unui alt popor nu mai este o notiune acceptabila”.

Intr-un interviu acordat retelei CNN, Barak a aratat ca ambele parti trebuie sa fie pregatite mental sa negocieze. Statele Unite doresc accelerarea procesului. Trimisul special american George Mitchell se va deplasa din nou in regiune la 12 decembrie.
XS
SM
MD
LG