Linkuri accesibilitate

12.12 - București: Ruleta românească


Oricît am dori de mult nu putem escamota la infinit o întrebare: suntem noi, romanii, un popor chiar inapt pentru o judecată raţională ?!


12 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentator: Şerban Orescu).

Ruleta romanească.

Un proverb latinesc, adeseori citat suna cam aşa: Dumnezeu ia minţile celor pe care vrea să-i piardă (Quos Deus perdere vult, dementat prius).

Aceste cuvinte mi-au venit în minte în ultimele zile pe marginea felului în care unii compatrioţi ai noştri s-au jucat, se poate spune, cu viitorul ţării. Cîteva exemple au făcut deja înconjurul lumii. „Am votat pe Vadim, declara o studentă în economie de la Timişoara, pe un ton serios, fiindcă într-o ţară de detracaţi, cel mai nebun între ei merită sa devina preşedinte.” Am citat din Le Monde din 10 decembrie.

Alt exemplu : „cel puţin Vadim e nostim”, declara un student de la drept. „Europa, continua el, daca n-are nevoie de noi, sa ne aliem mai bine cu China. Cred că Vadim poate obţine de la chinezi mai mulţi bani decăt pot obţine alţi politicieni ai nostri de la europeni”.

Se afirmă că domnul Vadim a fost votat din cauza sărăciei. Cum se explică atunci că a fost votat mai ales de ardeleni, cînd în Ardeal se trăieşte oricum mai bine decît în alte părţi ale ţării. Oricît am dori de mult nu putem escamota la infinit o întrebare: suntem noi, romanii, un popor chiar inapt pentru o judecată raţională ?!

Horia Roman Patapievici crede că da. Ar fi o explicaţie pentru votul masiv în favoarea unui om care spune, de pildă, pregatiti-vă romani pentru ultima revolutie în acest veac! Sau, în 48 de ore vom dizolva UDMR... sau NATO egal o organizaţie satanistă, sau ţara nu mai poate fi condusă decît un mitraliera...

Fapt e, că la 26 noiembrie şi 10 decembrie s-a votat la furie, în timp ce democraţia e croită pentru oameni echilibraţi. (...)

Soluţia nu poate veni decît din solidaritate pusă în slujba unor politici viabile. Or, există mari îndoieli în privinta voinţei politice reale a noilor guvernanţi. Un exemplu din multe: cu o luna în urmă, domnul Adrian Năstase, noul premier, declara ca nu trebuie să intrăm în Uniunea Europeană decît o dată cu Republica Moldova. Exact parcă pentru a îngreuna accesul Romaniei. Domnul Iliescu vorbeşte cam fără rost de demnitate naţională cînd se referă la ajutorul organizaţiilor financiare internaţionale, ca şi cum am fi singura ţară solicitantă care acceptă condiţii.

De ce nu vorbesc bulgarii de demnitate naţională? Pentru că s-au pus pe treabă! Cît priveşte speranţa posibilă ca Occidentul să finanţeze socialismul economiei romanesti ca în prima eră Iliescu, istoria nu se va repeta ! De unde şi părerea multora că noul regim se va dovedi în curînd ceea ce este in fond: o eroare politică majora.
XS
SM
MD
LG