Linkuri accesibilitate

11.12 - București - Victoria lui Ion Iliescu în alegerile prezidențiale


Romania - Bucharest, Jun2009
Romania - Bucharest, Jun2009

Liderul PDSR a obţinut 66,94% dintre sufragii, în timp ce Corneliu Vadim Tudor doar 33,06%.


11 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator : Radu Călin Cristea; corespondent Andreea Pora).

Victoria lui Ion Iliescu în alegerile prezidențiale.


Victorie aşteptată şi previzibilă a lui Ion Iliescu în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni. Scrutinul din aceasta toamnă aduce o victorie pe linie a PDSR, cu Ion Iliescu în fruntea statului şi cu PDSR cîştigător detaşat al alegerilor pentru Parlament. (...)

Valorile luptei anticomuniste care strînseseră multe voturi pînă acum patru ani, par să-şi fi pierdut integral valoarea electorală. O iesire din scenă delicată şi nedreaptă, în felul ei, a avut preşedintele încă în exerciţiu Emil Constantinescu, stropit cu cearneală de un dezaxat psihic legitimat ca membru al Partidului Romania Mare. (...)


Victoria lui Ion Iliescu este confirmată şi de datele obţinute în urma centralizării a peste 98 % dintre voturi. Liderul PDSR a obţinut 66,94% dintre sufragii, în timp ce Corneliu Vadim Tudor doar 33,06%.

Deosebirile faţă de primul tur de scrutin în ce priveşte repartiţia pe ţară a opţiunilor faţă de candidaţi sunt importante: si de data aceasta se poate spune că Moldova a fost cea care a înclinat decisiv balanţa în favoarea lui Ion Iliescu. Cu excepţia unui singur judeţ, Bistriţa Năsăud, Iliescu a cîştigat mai mult sau mai puţin detaşat în restul ţării. În Moldova si Muntenia, aşa cum şi era de aşteptat, dar într-o proporţie mult mai ridicată decăt acum două saptămîni, Iliescu a obţinut scoruri care amintesc de alegerile din ʼ90 şi ʼ92. (...)

Extrem de interesantă este structura electoratului candidaţilor care au ieşit din cursă şi modul în care aceştia şi-au dat votul la turul 2. Ion Iliescu a reuşit să-şi păstreze 96 % dintre alegătorii săi iniţiali, doar 4 % votîndu-l pe Vadim Tudor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre votanţii acestuia din urma care s-au reorientat într-o măsură mult mai mare 16 % spre Ion Iliescu şi care s-au prezentat la vot doar în proporţie de 76%.

Cît priveşte electoratul de dreapta acesta a răspuns apelurilor lansate de partide, cu toate că şi aici există un număr de sufragii care s-au îndreptat spre liderul PRM. Astfel, dintre alegătorii lui Teodor Stolojan 84 % au votat pentru Ion Iliescu şi 16 % pentru Corneliu Vadim Tudor. Alegătorii lui Mugur Isărescu au fost şi ei de partea lui Iliescu în proporţie de 80%, în timp ce 20% s-au orientat, totuşi, spre Vadim Tudor. (...)
XS
SM
MD
LG