Linkuri accesibilitate

Nostalgicii și agramatismul lor politic


Valentin Dolganiuc
Valentin Dolganiuc

Valentin Dolganiuc: Societatea moldavă nu a conștientizat cînd s-a îmbolnăvit de viciul intoleranței.


Luni

Cea mai frumoasă zi. De ce? Pentru că sunt, pentru că trăiesc, pentru că am ajuns să văd această zi. De fapt, este o continuare a zilei precedente. Şi a făcut-o să fie, nimic altceva, decât viaţa politică din Republica Moldova. Tot ce suflă pe acest pământ trăieşte doar cu politicul, fără a-şi da seama că există lucruri mult mai importante. De aceea, sunt şi eu influenţat de acest „flagel” şi chiar antrenat în a comenta ceea ce se întâmplă.

Ieri am fost vizitaţi de către şeful administraţiei prezidenţiale ruse dl. Narâşchin. Dânsul a venit val-vârtej, cu o misiune foarte exactă, aceea de a limpezi apele, a impune la Chişinău o coaliţie post-electorală pro-rusă. Punct.

Ceea ce mă face să zâmbesc este iluzia liderilor partidelor democrat-liberale că nu este aşa. Ei continuă să avanseze ideea că nimic nu este pierdut şi o coaliţie de centru-dreapta mai este posibilă. După comentariul de la un post de televiziune, unde a fost prezent şi un lider al PLDM-ului, am înţeles de ce această coaliţie mult-promiţătoare a sfârşit prin a nu mai exista. Ceea ce a lipsit este simţul politic, incorectitudinea vis-a-vis de parteneri şi infatuarea, iar principiul de bază este „cine pe cine şi de câte ori”. În astfel de condiţii nu te poţi aştepta la nimic bun. Iar acum , foştii parteneri ai AIE se baricadează cu interesul naţional şi guvernare stabilă. Dar cine-i mai crede?

Marţi

Precum şi era de aşteptat, ziua începe cu oferta PLDM. Propunerea ca PD-ul să deţină funcţia de Preşedinte al Republicii, PL-ul cea de Preşedinte al Parlamentului, iar cea de Prim-ministru să revină PLDM-ului pare un pic ridicolă. Istoria se repetă doar ca o farsă. Liderii PLDM-ului uită că PD-ul are nevoie de compensaţii morale pentru un an de aflare în afara Alianţei. Dincolo de aceasta, PD-iştii nu vor accepta, sub nicio presiune, ca PL-ul să deţină funcţia propusă. Cei de la PLDM nu pot înţelege că jocurile sunt, deja, făcute. Întâlnirea de astăzi dintre PD şi PCRM va finaliza doar această decizie a Moscovei.

Sunt invitat şi azi să comentez evenimentele politice. La emisiune este prezent şi un reprezentant al PD-ului. După reacţiile şi frazele care le enunţă îmi dau seama că ceea ce am spus ieri este perfect valabil: coaliţia de centru-stânga este încropită.

Sunt telefonat de mai multă lume, care mă întreabă dacă sunt la curent cu cele ce se întâmplă. Oamenii sunt atât de alarmaţi. Ştiu de ce! Ei iau viaţa prea în serios. Nimeni nu le-a spus că viaţa este un spectacol, iar noi suntem actorii. Viaţa trebuie luată ca pe un joc. Dar acest joc trebuie jucat responsabil.

Seara se dă pe toate posturile ştirea că PCRM şi PD au ajuns la un numitor comun. Liderii PD, însă, nu spun nimic concret. Ei mimează cu brio acest proces democratic de formare a coaliţiei cu PCRM. De ce? Doar jocurile sunt făcute, deja. Le-a făcut Narâşchin! În zadar se lamentează cei care au făcut campanie PD-ului. Îi pot înţelege pe cei naivi, dar cum stăm cu vedetele de pe panouri? Banul este o mare putere. Cel care deţine banii deţine şi puterea!

Miercuri

O zi minunată, cu mult soare, care îţi dă impresia că iarna a plecat, iar primăvara bate, deja, la uşă. Chiar aşa şi este. Totul se reduce la felul în care vezi lucrurile. Până la urmă, orice timp este frumos.
Toţi sunt în aşteptare. Ce va fi după întâlnirea dintre liderii PLDM, PL şi PD? Va fi ceea ce a fost şi până la întâlnire. Punct.

După vreo două ore de tratative, dacă le putem numi aşa, deoarece mai degrabă au fost acuzări reciproce, liderii au făcut declaraţii sumare. Nu l-am văzut nici pe unul dintre ei să fie plin de entuziasm. Mai degrabă, au fost nişte comentarii de serviciu.
PD-ul „joacă tare”, adică ne abureşte bine. Ziua finalizează cu diferite comentarii, care mai de care, pe diferite posturi de radio şi televiziune.

Îi înţeleg perfect pe cei care nu mai vor, nici în ruptul capului, revenirea comuniştilor la putere. Ei au votat conştient, raţional, axaţi pe logică. Ceilalţi, din contra, s-au bazat pe emoţii şi nostalgii. Nici măcar nu au făcut alegerea din egoism, cu toate că aşa se crede. Dacă era la mijloc egoismul, s-ar fi reuşit să fie convinşi să voteze pentru copiii şi nepoţii lor, care nu vor să meargă în trecut, nu vor să fie închişi în ţarcul care se numeşte Republica Moldova. Eu zic că, în ultimă instanţă, este vorba despre o agramaţie politică ca să nu zic prostie.

Ziua finalizează splendid. Am fost şi am alergat la fotbal, iar seara târziu mă delectez cu un meci din Liga campionilor. E frumoasă această viaţă!

Joi

Ziua ghicitului în bobi. Comentarii, analize, acuze, lamentări şi ameninţări. Toate laolaltă nu sunt nimic altceva decât un teatru al absurdului. Ai impresia că cei care mai ieri parcă formau o alianţă, astăzi au ajuns să fie duşmani de moarte.

Cei doi emisari europeni, şeful diplomaţiei suedeze şi ministrul de externe al Poloniei, au plecat, dar locul lor urmează să-l ia Preşedintele Parlamentului Europen Jerzy Buzek. Chiar dacă vizita înalţilor oaspeţi are menirea să arate suportul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ai impresia că fiecare dintre cele patru partide, care au acces în parlament, îşi cheamă în ajutor fratele mai mare.

O astfel de strategie, nu cred că va da rezultatul scontat, atât pentru o parte, cât şi pentru cealaltă.

Vineri

Nu cred că este ziua deznodământului. Dis-de-dimineaţă continuă procesul de formare a alianţei de centru stânga dintre PCRM şi PD. Lumea nu poate crede că aşa ceva este posibil. Unii au început să se uite urât la mine pentru descifrările pe care le enunţ. Nu mă deranjează. Cel mai trist este lipsa toleranţei. Ce năpastă acest regim comunist! Un singur principiu: „Cine nu-i cu noi, este împotriva noastră!” Societatea nici nu a conştientizat când s-a îmbolnăvit de acest viciu (prea puţin spus).

Oamenilor nu li s-a permis să gândească. Trist. Ei văd doar ceea ce se întâmplă acum şi aici, dar nu sunt capabili să privească în viitor. Prezintă lucrurile doar aşa cum cred ei că trebuie să fie. Viaţa este mai complexă. Nu este doar alb şi negru.

După o oră de discuţii, cei care vor forma coaliţia, PCRM şi PD, mai bifează un pas. Liderii sunt destul de zgârciţi la declaraţii, dar se vede că au rămas de pus la punct doar unele detalii.
A aterizat avionul Preşedintelui Jerzy Buzek. Întâlnirile cu Ghimpu şi Filat dau de înţeles că Europa ne susţine, dar alegerea îi aparţine Republicii Moldova. Nu cred că Europa este gata să se certe cu Rusia.

Cum poate fi explicat comportamentul liderilor celor patru partide parlamentare? De ce unii înclină spre est iar alţii spre vest? Simplu. Comportamentul şi acţiunile oamenilor sunt determinate de valorile şi convingerile interioare. Ceea ce cred în adâncul sufletului se materializează în acţiunile lor. Aici apele se despart. Voronin, Lupu şi Diacov sunt pro-Rusia, iar Ghimpu şi Filat pro-Europa.

Ziua nu s-a terminat. Nici nu mai ştiu ce ar putea să-i reţină pe cei din PD la discuţiile pe care le poartă cu liderii PLDM şi PL. Totul este decis. Doar ca să-şi bată joc de ei? Sigur. Au nevoie de o compensaţie morală pentru acest an. Se joacă dur. Foarte dur.
Iarna reintră în drepturile sale. Un geruţ timid, care ne face să simţim şi altceva decât politicul, se lasă încet-încet peste oraşul îmbrăcat în haine de sărbătoare.

Parcul, Aleea Clasicilor, monumentul lui Ştefan cel Mare îmi vorbesc despre veşnicia timpului. Toate la un loc, mă fac să-l preţuiesc şi mai mult, să-i iubesc pe cei dragi şi mai mult şi să strig din toate puterile: VIAŢA ESTE FANTASTICĂ!

Nascut la 12 martie 1957 in satul Zabriceni,raionul Edinet. Fost parlamentar, ex-viceprim-ministru in guvernul Aliantei pentru Democratie si Reforme, anul 1998. manager, al unei Companii moldo-austriace.
Previous Next

XS
SM
MD
LG