Linkuri accesibilitate

Negocierile dintre PDM și PCRM - runda II


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Suspect de conciliant, V. Voronin nu exclude posibilitatea „să se refuze de un post cheie” și nu insistă pe principiul proporționalității.

După o nouă rundă de negocieri cu democraţii lui Marian Lupu, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a lăsat de înţeles că este gata să renunţe la o funcţie cheie din cele trei pentru ca alianţa de centru-stânga să fie creată. Voronin nu poate pretinde la un nou mandat de şef de stat, dar figura printre pretendenţii la funcţia de preşedinte de parlament, dacă ar reuşi să creeze cu democraţii o coaliţie de guvernare.

“Depinde de ce va decide partidul. Poate aţi uitat, dar în 2001 când noi (comuniştii) am obţinut o majoritate constituţională, eu personal foarte categoric mă refuzam de postul de preşedinte. Nu se exclud că şi de data aceasta, dacă vom ajunge la finalul la ceea ce discutăm cu PD, să se întâmple asta. Au trecut 10 ani şi timpul nu stă pe loc, nici pentru mine chiar.”

Voronin a mai spus despre aceste discuţii că portofoliile de miniştri nu au fost deocamdată partajate, dar că partidul său nu va insista pe respectarea principiului proporţionalităţii, ci pe cel al profesionalismului. Cu 42 de mandate contra 15 ale democraţilor, comuniştii ar putea pretinde la mult mai multe funcţii de miniştri, dar speculaţiile din presă îl arată pe Voronin dispus la mai multe cedări, inclusiv după ce tocmai asta i-ar fi cerut şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, care a intermediat la Chişinău duminica trecută prima rundă de negocieri dintre comunişti şi democraţi. Cel puţin aşa au presupus unii dintre analiştii de la Chişinău.

Tot astăzi Voronin a mai declarat că în cazul in care va fi creata o alianta dintre PLDM-PD-PL, nu exclude ca PCRM ar putea sa voteze, in anumite circumstante, o persoana neutra pentru functia de presedinte al tarii.

Liderul democraţilor, Marian Lupu a declarat după runda de astăzi de negocieri cu PCRM că balanta nu s-a schimbat, inca mai ramane 50 la 50, dar că pana la sfarsitul anului se va lua o decizie care alianta va fi formata. Nici democraţii, nici comuniştii n-au anunţat când se vor convoca într-o nouă rundă de negocieri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG