Linkuri accesibilitate

CEC are la dispoziție 7 zile pentru renumărarea voturilor


Dumitru Pulbere
Dumitru Pulbere

Curtea Constituțională a dat curs plîngerii înaintate de PCRM care a exprimat suspiciuni în legătură cu listele suplimentare.










Curtea Constituţională a decis să se numere din nou voturile, înainte să valideze alegerile. Partidul Comuniştilor care a sesizat Curtea consideră că renumărarea voturilor le-ar putea aduce un mandat în plus. Cum şi-a motivat Înalta Instanţă decizia şi ce cred ceilalţi concurenţi electorali despre decizia Curţii?

Curtea şi-a explicat decizia invocînd 2 motive principale: pe de o parte diferenţele de date dintre procesele verbale publicate de CEC pe pagina sa electronică şi cele pe care le deţine Partidul Comuniştilor, prin intermediul reprezentanţilor săi la secţiile de votare care afirmă că le-au primit imediat după încheierea votării.

A doua raţiune a fost explicată astfel de Preşedintele CC Dumitru Pulbere: “S-a vorbit azi sau cel puţin CEC a încercat să aducă argumente cum că concurenţii electorali n-au prezentat probe vizavi de listele suplimentare, de problemele multiplei votări. Ei nici n-au putut s-o facă. Deoarece aceste liste se află în saci sigilaţi împreună cu alte documente electorale care se păstrează la instanţele de judecată. Concurenţii electorali acces la aceste liste, chiar şi la cele suplimentare, nu au avut. Noi lor trebuie să le dăm posibilitate şi de atîta am şi spus că concomitent cu renumărarea voturilor trebuie să fie contrapuse listele de bază şi listele suplimentare de votare din 28 noiembrie curent”.

Înainte să sesizeze Curtea, PCRM a contestat rezultatele votării la CEC, care a admis doar unele plîngeri ale comuniştilor. Organul electoral central a corectat erorile reclamate de comunişti după anunţarea datelor preliminare şi a anulat cele peste 900 de voturi ale cetăţenilor moldoveni care se află în străinătate şi care au votat pe foi A4, în lipsa buletinelor de vot. Celelalte plîngeri ale comuniştilor au fost respinse de CEC, unele din lipsă de dovezi, altele, cum este cea legată de numărul mare al votanţilor de pe listele suplimentare, CEC le-a combătut aducînd propriile argumente.

Partidul Comuniştilor estimează că ar fi pierdut cam 1% din voturi, aproximativ 16 mii de alegători, ghidîndu-se după diferenţele de cifre observate făcînd propria numărătoare, ceea ce ar constitui un mandat în plus pentru ei.

Celelalte partide care au acces în Parlament nu cred însă că renumărarea ar putea schimba configuraţia viitorului legislativ. Boris Vieru, vicepreşedintele PL: “Este dreptul unui actor electoral foarte important din RM să ceară renumărarea voturilor, pe de altă parte avem experienţa chiar de la ultima renumărare a voturilor şi toate acestea arată că în principiu n-o să obţinem nimic, decît cheltuirea unor milioane de lei în plus şi tergiversarea procesului de validare a rezultatelor alegerilor. CEC şi-a făcut treaba foarte bine, am avut elegeri libere şi democrate, corecte, fapt recunoscut şi de organismele internaţionale. Este un exerciţiu democratic pînă la urmă şi această renumărare a voturilor.”

O părerea asemănătoare a exprimat şi vicepreşedintele PLDM Alexandru Tănase la un post de televiziune.

Reprezentanţii celor trei partide democratice nu cred nici că decizia Curţii ar putea avea vreo influenţă asupra negocierilor care au loc între formaţiunile care au trecut pragul electoral. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD: “Eu nu am fost cu impresia că au fost încălcări de genul încălcărilor care să schimbe într-un fel rezultatul votului şi pentru asta trebuie organizată o renumărare. Curtea Constituţională a luat această decizie care este surprinzătoare pe fundalul liniştii relative care exista după alegeri în RM. Nu cred că cineva se va uita în direcţia renumărării şi va aştepta eventual un rezultat. Eu cred că procesul de ngocieri va decurge aşa cum decurge el acuma.”

CEC are 7 zile la dispoziţie pentru renumărarea voturilor. Preşedintele Curţii Constituţionale speră însă că organul electoral central să se isprăvească pînă la 16 decembrie, cînd este anunţată şedinţa de validare a alegerilor. În 2009, cînd s-a făcut renumărarea tot la cererea PCRM, CEC a avut nevoie doar de 3 zile. Curtea Constituţională va extinde însă termenul dacă de această dată CEC ar avea nevoie de mai mult timp.

Anul trecut, pentru renumărarea voturilor, statul a cheltuit aproximativ 7 milioane de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG