Linkuri accesibilitate

Decernarea Premiului Nobel pentru Pace are loc în absența laureatului chinez Liu Xiaobo


Imagine a disidentului Liu Xiaobo la un protest în fața ambasadei Chinei de la Oslo
Imagine a disidentului Liu Xiaobo la un protest în fața ambasadei Chinei de la Oslo

Președintele Comitetului Nobel de la Oslo: „Nu ne aşteptam la asemenea sprijin internaţional, mai ales că atâtea state depind economic şi politic de China.”


La Oslo va avea astăzi una din cele mai controversate decernări din istoria Premiului Nobel pentru Pace. Laureatul de anul acesta este un disident chinez întemniţat, iar alegerea lui către comitetul Nobel norvegian a stârnit o furtună politică internaţională. Furia Beijingului faţă de premierea unui duşman al regimului a atins cote noi ieri, în ajunul ceremoniei din Norvegia. Detalii are Mircea Ţicudean.

Adresându-se presei la Beijing în ajunul ceremoniei de la Oslo, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe a numit „obscenă” decizia comitetului Nobel norvegian de a-l premia pe disidentul Liu Xiaobo. Purtătoarea de cuvânt de la Beijing a spus că orice ar face comitetul norvegian, nu poate schimba faptul că Liu Xiaobo este un criminal şi a deplâns faptul că unele puteri străine recurg la asemenea mijloace pentru a opri China din dezvoltarea ei impetuoasă.

Oficialul chinez a reamintit cu satisfacţie că la ceremonia de astăzi de la Oslo nu vor fi reprezentate mai multe ţări cu care Beijngul a dus în ultima vreme muncă de lămurire.

Protestul chinez a avut şi un alt aspect: ieri, Beijingul a mediatizat intens propriul său Premiu pentru pace, aflat la prima ediţie: Premiul Confucius. Numai că laureatul anunţat de Beijing, un fost vicepreşedinte taiwanez, a declarat prin biroul său de presă că nu ştie nimic despre premiu. Iar la ceremonia de la Beijing, distincţia fost ridicată simbolic de o fetiţă.

În declaraţiile lor de joi, oficialii chinezi au insistat că nu este nici o legătură între noul lor premiu şi premiul Nobel. Dar o similitudine cel puţin este evidentă. Ca şi noul premiu Confucius, premiul Nobel nu va fi ridicat astăzi personal de laureatul lui – pentru că acesta se află la închisoare. Este a doua oară în istoria Premiului Nobel pentru Pace când laureatul va fi doar reprezentat la ceremonie.

Astăzi la Oslo, pe scena de gală va fi un scaun gol cu o fotografie a disidentului chinez, iar actriţa Liv Ullman va citi dintr-un text de-al lui. Liu ispăşeşte o condamnare de 11 ani de închisoare pentru „subversiune”, adică pentru promovarea libertăţii politice. Soţia lui Liu Xia se află în arest la domiciliu, iar rudele şi prietenii din China ai laureatului n-au fost lăsaţi de Bejing să meargă la Oslo.

Altă umbră asupra ceremoniei de astăzi este absenţa reprezentanţilor din 17 ţări care s-au solidarizat prin boicot cu China Comunistă. Printre ele se Rusia dar şi Serbia, cunoscută pentru relaţiile ei apropiate cu Moscova.

Cu toate aceste absenţe, preşedintele comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland s-a declarat mulţumit că atâtea alte ţări s-au hotărât până la urmă să-şi trimită emisarii la ceremonie. Demnitarul norvegian a spus că două treimi din ţările cu ambasade la Oslo vor fi reprezentante la ceremonia de azi, adăugând: „Nu ne aşteptam la asemenea sprijin internaţional, mai ales că atâtea state depind economic şi politic de China.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG