Linkuri accesibilitate

Proiecte de combarere a corupției în țările UE


Monica Macovei
Monica Macovei

Monica Macovei (EPP): Corupția a contribuit la criza economică și întârzie ieșirea din criză.

Europarlamentarul popular roman Monica Macovei este presedinta Delegatiei Parlamentului European la Republica Moldova si un reputat specialist in domeniul anti-coruptiei. Cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva coruptiei Monica Macovei a prezentat doua evenimente la Bruxelles pe aceasta tema. In interviu cu Europa Libera europarlamentarul roman explica ce legatura este intre coruptie si criza economica pe care o traverseaza economiile europene.

Europa Libera: Doamna Macovei, ati prezentat in Parlamentul European legea anti-mita care va intra in vigoare in Marea Britanie, in aprilie 2011.Cum a fost primita de europarlamentari aceasta prezentare?

Monica Macovei: Aceasta este o lege foarte importanta in domeniul de business, cea mai buna in acest moment din lume. Din acest motiv am si prezentat-o, pe ideea sa devina un model in alte state membre si un model european. Cateva din prevederile legii: amenzile sunt nelimitate, de pilda, daca se iau masuri intr-o companie pentru a se preveni actele de coruptie in toate activitatile comerciale ale companiei. Deci nu numai sa nu dai, sa nu iei, ci sa iei masuri ca sa se previna, sa nu poata avea loc astfel de acte de coruptie. Apoi, campania de informare pentru promovarea unei companii, poate fi considerata mita si deci pedepsita penal in functie de continutul ei. De pilda, daca platesc un bilet de avion pentru un numar de persoane sau o persoana cu care sa discut chestiuni de afaceri e ok, poate fi ospitalitate sau promovare, dar daca ii platesc o vacanta pe nu stiu ce insula exotica nu mai este ospitalitate, ci este mita. De asemenea se incrimineaza favorizarea activitatii companiilor. De exemplu o “atentie”, un comision sau o “spaga” ca sa mearga mai repede procedurile de inregistrare sau ca sa mearga mai repede un contract.

Europa Libera: Domna Macovei, ce sanse sunt ca o astfel de lege sa aiba succes in Uniunea Europeana in conditiile in care cumva intervine in piata, intervine in jocurile pietei, intervine in aceasta lupta care se da pentru obtinerea contractelor?

Monica Macovei: Eu sunt convinsa ca au facut aceste calcule si de altfel la audierea de ieri au fost prezenti cei de la KPMG de la Londra si de la Ministerul de Justitie britanic. Deci mediul de afaceri a fost implicat in scrierea acestei legi la care s-a scris ani de zile, nu s-a adoptat peste noapte. Am intrebat si eu acest lucru: nu va duce in viitorul imediat la o pierdere a contractelor companiilor britanice in Balcanii de Vest sau in Europa Centrala si de Est, adica in zone unde stim ca exista suspiciuni in ceea ce priveste procesul de achizitii publice? Si au spus ca au analizat toate aceasta chestiune, ei isi asuma acest risc si daca vor pierde in viitorul apropiat niste contracte pentru ca nu dau mita, calculul este ca vor castiga pe termen lung.

Europa Libera: V-as mai intreba, pentru ca interviul are loc intr-o zi in care se fac bilanturi, cum stateam acum un an din punctul asta de vedere, cind vorbim despre coruptie si actiunile anti-coruptie, cum stam acum?

Monica Macovei: S-a discutat tot timpul despre coruptie. EPP (Grupul Partidului Popular European) de pilda a decis sa sustina aceste proiecte pe care le-am initiat, adica sa sustina lupta anticoruptie in Uniunea Europeana. De altfel, chiar in proiectul de rezolutie al grupului EPP pentru activitatea Comisiei Europene pana in 2014(care acum circula in PE), se prevede expres ca EPP sustine crearea unui mecanism de anticoruptie la nivelul Uniunii Europene, si ma bucur ca am reusit acest lucru. S-au facut pasi spre acea comunicare care urmeaza in primavara lui 2011 din partea Comisiei pe anticoruptie. Coruptie nu intalnim doar in noile state membre ca Romania si Bulgaria. Sunt astfel de exemple si in Grecia de pilda, in Italia, in Spania am vazut in presa, acum circa 2 luni de zile, un mare scandal cu arestari legate de folosirea fondurilor europene in constructii. S-a stabilit ca frauda si coruptia in sistemul medical in statele Uniunii Europene s-a ridicat in 2009 la 56 miliarde de euro.

Europa Libera: Putem sa facem o legatura intre coruptie si criza economica? Statele pe care le-ati mentionat: Grecia, Italia, Spania, iata si Romania si Bulgaria, au niveluri ridicate ale corputiei dar au si performante economice slabe si se lupta cu criza mai mult decat alte state membre?

Monica Macovei: Sigur ca este! Coruptia a contribuit la criza economica si intarzie iesirea din criza. Repet, coruptie inseamna costuri din bani publici. Adica, si mai concret, din cauza coruptiei dau de 5 ori mai mult fata de pretul pietei ca sa fac un spital, o cladire, o autostrada.
XS
SM
MD
LG