Linkuri accesibilitate

Pulsul presei de peste Prut în ziarele de la București


Acuta lipsă de lideri de la PDL (România liberă)

Despre vizita la Chisinau a ministrilor de externe ai Poloniei si Suediei scrie astazi Evenimentul zilei, intr-o sinteza de presa moldoveneasca. Sunt prezentate agenda vizitei si, respectiv, declaratia purtatorului de cuvant al diplomatiei poloneze, care a precizat ca scopul deplasarii este de a incuraja parcursul pro-european al Republicii Moldova. Evenimentul zilei reaminteste si ca pe 10 decembrie este asteptata vizita presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Si Jurnalul National alege sa ia pulsul presei de peste Prut, si o face sub semnatura corespondentului de Chisinau, Vitalie Calugareanu. Acesta semnaleaza ingrijoarea provocata de zvonul ca democratii ar fi cazut la intelegere cu comunistii pentru o alianta intitulata Pentru Moldova. Dezmintita ulterior chiar de liderii democrati, Dumitru Diacov si Marian Lupu, aceasta varianta nu a fost cu totul scoasa din joc, dar articolul din Jurnalul national da ca sigura doar dorinta lui Lupu de a ajunge mai intai speaker al parlamentului si abia apoi, daca se obtine majoritatea necesara, sef al statului.

Doua comentarii, din Romania libera si respectiv din Evenimentul zilei, discuta probleme de politica interna a Romaniei. Alina Mungiu Pippidi ilustreaza cu referiri la Partidul Social Democrat si la Partidul Democrat Liberal agitatia provocata de lipsa de instrumente de a scoate tara din criza. PSD, care ar trebui sa profite de pe urma scaderii in sondaje a lui Traian Basescu si a democrat-liberalilor, s-a apucat sa-l inghesuie pe fostul lor presedinte, Mircea Geoana. Or, PSD nu convinge pentru ca nu aduce la rampa lideri credibili si un program politic de incredere. Comentatoarei de la Romania libera i se pare inca si mai acuta lipsa de lideri de la PDL. Figuri, precum ministrul de externe Teodor Baconschi sau ministrul turismului Elena Udrea, n-ar face decat sa “urce scara incompetentei pana la treapta de sus”.

Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, critica dur ceea ce considera a fi o diversiune: incercarea guvernului Boc de a-si camufla esecul economic si politic printr-un proiect de lege care ar statua revenirea denumirii de tigani pentru reprezentantii etniei rome.
XS
SM
MD
LG