Linkuri accesibilitate

PCRM sub cota de 40% de popularitate


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Deși în scădere de popularitate, PCRM rămâne o mașinărie redutabilă.



Gheorghe Cojocaru: Deși cu cel mai mare număr de mandate de deputat în buzunar, în cazul în care cele trei partide liberale și democratice se vor asocia la guvernare, Partidul Comuniștilor riscă să rămână în continuare pe necarosabilul vieții politice. Într-un an de zile, așa cum arată rezultatele votului din 28 noiembrie, comuniștii au pierdut 5 % din sprijinul electoral, ajungând sub cota de 40 % de popularitate, un rezultat care confirmă tendința de subțiere a electoratului tradițional comunist. Este evident că și de această dată speranțele liderilor comuniști într-o revanșă politică au fost date peste cap de electoratul democratic, acestora nerămânându-le decât să conteste, cu probele pe față dacă le au, corectitudinea scrutinului sau scorul înregistrat de oponenții lor în alegeri.

Europa Liberă: Contestările au fost depuse la Comisia Electorală Centrală, aceasta este modalitatea legală de contestare a rezultatelor alegerilor, dar, de ce, totuși, se înregistrează această scădere de popularitate a comuniștilor: doar pentru că nu mai sunt la guvernare?

Gheorghe Cojocaru: Comuniștii nu mai sunt la guvernare, fapt care implică o diminuare a interesului public față de aceștia și o redirecționare a atenției societății către formațiunile politice aflate la putere. Aici ar trebui luați în calcul, însă, și alți factori care contribuie la această reducere a sprijinului electoral pentru PCRM, între care: cantonarea liderilor acestui partid într-un discurs radicalist și intolerant, incapacitatea lor de reformă internă și de modernizare, o anumită oboseală a electoratului sau chiar decepționarea unui segment al acestuia față de modul în care conducerea partidului face față provocărilor în calitate de opoziție parlamentară. Cu toate acestea, deși în scădere de popularitate, PCRM rămâne o mașinărie redutabilă, greu de egalat pentru moment de ceilalți actori cu greutate pe scena politică.

Europa Liberă: Cum credeți, ce au învățat, dacă au învățat, liderii comuniști în această perioadă scurtă în care s-au aflat și se află în continuare în opoziție?

Gheorghe Cojocaru: Deocamdată se pare că nu au învățat mai nimic, poate pentru că această aflare pe băncile opoziției li s-a părut accidentală și temporară, care trebuia să înceteze imediat după alegerile parlamentare anticipate, provocate, nu în ultimul rând, din nedorința lor de cooperare cu Alianța pentru Integrare Europeană la alegerea șefului statului. Am putea aminti aici încă odată că liderii comuniști au o datorie mai veche către actuala guvernare democratică, care datează încă din 2005, atunci când Vladimir Voronin a fost ales președinte al Republicii Moldova cu voturile opoziției de atunci, o datorie pe care acesta a refuzat s-o achite în 2009.

Europa Liberă: Totuși, există și niște semnale că Partidul Comuniștilor încearcă să treacă peste resentimente și să accepte o cooperare cu forțele democratice. Vi se pare plauzibilă o asemenea cooperare?

Gheorghe Cojocaru: Într-adevăr, unii dintre fruntașii comuniști au declarat că Partidul Comuniștilor ar întinde mâna unor partide cu reprezentare parlamentară, invitându-le la o colaborare responsabilă în viitorul Parlament. Nu este de neglijat un asemenea gest, dacă este sincer, dar rămâne de văzut ce conține această mână întinsă și dacă comuniștii doresc, într-adevăr, să contribuie la depășirea unei noi situații de criză constituțională.
XS
SM
MD
LG