Linkuri accesibilitate

De la peroraţia în numele poporului la valori şi principii


Dacă principiile şi valorile ar fi fost nu doar declarate, ci şi respectate, poate Moldova ar fi acum într-o altă dimensiune social-economică.


Aţi sesizat, stimaţi ascultători, cum s-a modificat discursul politicienilor după alegerile din 28 noiembrie? Mă refer la cei care au ajuns în parlament, căci ceilalţi au cam luat apă-n gură.

În primul rînd, nimeni nu mai strigă din răsputeri: NOI VOM ÎNVINGE!, nu se mai proclamă superman. Şi, de bună seamă, ce învingător e acela care are nevoie de crearea unei coaliţii, care mizează pe bunăvoinţa şi înţelegerea altora? Prin urmare, nu a învins nimeni, fiindcă nimeni nu a luat cel puţin 51% din voturi. De aceea, sloganul NOI AM ÎNVINS, dacă se mai aude pe undeva, poate fi considerat acum o simplă cacealma.

În al doilea rînd, nu se mai perorează pînă la saţietate în numele poporului. Odinioară parcă răsuna din toate părţile: „Poporul alege... Poporul doreşte... Poporul s-a săturat de... Poporul nu mai vrea să...” Acum poporul nu mai e invocat ca în campania electorală. Şi pe bună dreptate. Pentru că nu e deloc sigur că poporul in corpore e satisfăcut de felul în care se desfăşoară negocierile dintre partidele parlamentare.

Acum partidele care au trecut în Parlament preferă să vorbească despre valori şi principii. Cîţiva lideri implicaţi în negocieri ne-au şi lămurit că nu funcţiile contează pentru ei, ci VALORILE şi PRINCIPIILE. E de-a dreptul emoţionantă precizarea asta referitoare la supremaţia valorilor. Măi să fie! Ce-i drept, unul dintre negociatorii centrişti a spus că principiile sînt flexibile. Sună foarte frumos, dar e şi un pic confuz.

Dacă înţeleg eu bine, prin „principii flexibile” se are în vedere un soi de maleabilitate şi toleranţă, o abolire a rigidităţii şi dogmatismului. Şi asta, probabil, nu e rău. Pe de altă parte, şi flexibilitatea asta ar trebui să aibă nişte limite dacă ţine de principii. Păi, ce principii o fi alea care îţi permit să navighezi cu nonşalanţă pe întreg eşicihierul politic, să te înclini în orişice direcţie?

Se vorbeşte în zilele astea despre PRINCIPII şi VALORI în politică cît nu s-a vorbit, pesemne, în toţi anii tranziţiei. Dacă principiile şi valorile partinice ar fi fost aici nu doar declarate, ci şi respectate cu sfinţenie, poate Moldova ar fi fost acum într-o altă dimensiune social-economică.
XS
SM
MD
LG