Linkuri accesibilitate

„Lupu se teme de Diavolul din detalii” (Timpul)


Vlad Filat: „unele partide și media au abuzat de democrație” (Komsomolskaia Pravda).


Într-un articol întitulat „Coaliţia post-Narîşkin”, Ziarul de Gardă continuă să stăruie pe ideea că PC şi PD vor forma zilele viitoare coaliţia anticriză „Pentru Moldova”, că cei doi actori politici au ajuns la această înţelegere în prezenţa şefului administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin, şi că decizia nu a fost făcută publică doar pentru a surmonta supoziţia că decizia s-a luat sub influenţa Rusiei, aşa cum s-a şi întâmplat, conchide ziarul.

Argumentul de bază invocat de jurnalişti în favoarea acestui punct de vedere este faptul că generali de securitate precum este Narîşkin merg doar în misiuni, clare şi precise, şi nu în vizite şi că acesta n-ar fi riscat un nou caz Kozak.

Pentru jurnaliştii de la Timpul această dezbatere devine deja mai puţin importantă. Ei îşi îndreaptă toată atenţia spre comportamentul liderului democrat care oscilează zilele acestea între doi poli de putere. „Lupu se teme de Diavolul din detalii”, titrează ziarul, iar pentru Constantin Tănase revolta unora împotriva lui Lupu, care e numit „trădător” este amuzantă. Lupu nu a tărdat nimic; el a rămas cel care a fost; acum este important nu de a-l blama pe Lupu ori de a-l educa în spiritul românismului şi dispreţului faţa de comunişti sau ruşi, ci de a fi receptivi la pretenţiile lui, pentru a nu-l arunca irevocabil în braţele lui Voronin, scrie Constantin Tănase.

„Este clar că o coaliţie de centru-stânga, dacă va fi totuşi constituită, va exista doar cu condiţia unui sprijin substanţial al Rusiei pentru întreaga Moldovă, cu condiţia unei poziţii politice a acestei ţări exprimate explicit şi cu cea a participării active la soluţionarea conflictului transnistrean, de fapt chiar a soluţionării acestui conflict”, se notează într-un articol publicat de „Kişiniovski obozrevatel”. „Potrivit experţilor, crearea unei coaliţii de centru-stânga va permite Moldovei să scape de embargoul asupra vinurilor sale în Rusia; va permite un acces mai larg pe piaţa rusească, condiţii mai profitabile de negociere a preţului pentru gazele naturale, accesul la finanţele Comunităţii Economice Euro-asiatice şi posibilitatea de a acorda mai multă atenţie soluţionării problemelor sociale ale societăţii”.

Moldova Suverană continuă să aducă argumente în favoarea tezei că alegerile au fost dominate de tehnologii numite „murdare” de autorii articolelor din acest ziar . Sunt invocate vizita celor 27 de miniştri din UE sosiţi la Chişinău , aşa cum afirmă ziarul, pentru a susţine Alianţa, precum şi rezoluţia Parlamentului European, în care UE îşi exprima satisfacţia sa referitor la „procesul reformelor în Moldova”, promiţând urgentarea „liberalizarii regimului de vize”, însă fără a indica şi o dată concretă”.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Komsomolskaia Pravda”, liderul PLDM, premierul Vlad Filat spune că „pentru prima dată în ultimii ani campania şi alegerile s-au desfăşurat în condiţii pe deplin democratice. „Altceva este că unele partide şi media au abuzat de democraţie..., ” crede premierul citat de „Komsomolskaia Pravda”.

„Preţurile cresc, pensiile nu se mai schimbă” – titrează ediţia de Moldova a publicaţiei „Moskovski komsomoleţ”. „Imediat după alegeri s-a scumpit combustibilul şi este aşteptată creşterea preţurilor la multe alte mărfuri şi servicii”, scrie ziarul care precizează totodată că „Majorarea pensiilor, îndemnizaţiilor şi sarariilor nu este prevăzută”.

„Reducerea la scară largă a preţurilor la medicamente promisă de Guvern s-a dovedit a fi o iluzie”, scrie „Kişiniovski obozrevatel”. „Unele medicamente nu numai că nu s-au ieftinit, ci char au crescut în preţ. Preparate, care pot fi cumpărate în UE cu un euro, în cea mai săracă ţară a Europei costă de cinci ori mai scump”, conchide ziarul.
XS
SM
MD
LG