Linkuri accesibilitate

Cazul WikiLeaks: Assange se apără


Julian Assange: „Societăţile democratice au nevoie de o presă puternică, iar WikiLeaks face parte dintr-o asemenea presă.”


La o zi după ce a fost arestat la Londra pe baza unor acuzaţii suedeze de abuz sexual, fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a publicat într-un ziar din ţara sa natală, Australia, un articol în care se apără de toate învinuirile. Detalii are Mircea Ţicudean.

„Nu împuşcaţi mesagerul!” este titlul articolului apărut astăzi în ziarul „The Australian”, cotidianul cu cel mai mare tiraj din ţara lui Julian Assange. Fondatorul WikiLeaks, care se află acum în arest la Londra, scrie că site-ul său a lansat un nou tip de jurnalism, pe care-l numeşte „ştiinţific”.

„Jurnalismul ştiinţific este cel care-ţi prezintă un articol, iar apoi, printr-un simplu click pe internet, îţi permite să vezi documentul original pe care se bazează articolul”, explică Assange.
„Societăţile democratice – scrie el mai departe – au nevoie de o presă puternică, iar WikiLeaks face parte dintr-o asemenea presă.”

Assange enumeră în continuare chemările la asasinarea sa făcute de politicieni conservatori din Statele Unite, în frunte cu Sarah Palin şi insistă că motivele invocate de adversarii săi împotriva publicării depeşelor diplomatice americane sunt inventate. În primul rând acela că dezvăluirile ar pune în pericol vieţi omeneşti. „WikiLeaks publică depeşe de patru ani, aminteşte Assange. În tot acest timp dezvăluirile au provocat căderi de guverne, dar n-au dus la moartea cuiva, în vreme ce guvernul Statelor Unite ... a omorât mii de oameni în doar câteva luni”.

După arestarea ziaristului la Londra, sub acuzaţii de abuz sexual, guvernul de la Canberra, pe care Assange îl critică aspru în articolul de astăzi, a anunţat că diplomaţii australieni îi vor oferi suspectului servicii consulare. Iar ministrul australian de externe, fostul premier Kevin Rudd, i-a luat apărarea pe partea jurnalistică.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuter, Rudd a spus că dacă Statele Unite vor să pedepsească pe cineva, trebuie să înceapă la ele acasă, judecând persoana care a pus la dispoziţia lui Assange depeşele diplomatice. Rudd a recomandat Statelor Unite să-şi revizuiască măsurile de securitate pentru a evita scurgeri de acest fel, în viitor.

În ciuda apelurilor australiene, Statele Unite continuă să studieze posibilitatea extrădării şi judecării lui Assange. „Financial Times” scrie că procurorul-general Eric Holder ar vrea să folosească împotriva ziaristului o lege a spionajului din anul 1917 sau chiar să obţină aprobarea Congresului pentru o lege nouă, mai uşor de folosit. „Problema Statelor Unite, scrie Financial Times, este de a găsi o bază legală pentru a judeca un om care a distribuit informaţii secrete fără să fie însă nici oficial american, nici agent al unei puteri străine”.

Între timp, şi Suedia face eforturi pentru extrădarea lui Assange din Marea Britanie, dar insistă că asta n-are nimic de-a face cu interesele americanilor. Procurorul-şef al Suediei, Marianne Ny, a spus că a analizat în detaliu împrejurările arestării lui Assange şi că nu a descoperit nici urmă de conspiraţie.

Iar avocatul suedez Claes Borgstrom, care le reprezintă pe presupusele victime ale abuzurilor lui Assange, a insistat şi el că plângerile lor n-au de-a face cu WikiLeaks. Avocatul suedez a spus că clientele sale au trecut prin ce trec din păcate multe, prea multe femei. Iar ideea că ele ar fi în slujba cuiva, de pildă a serviciilor secrete americane, a fost numită de Borgstrom „lipsită de sens”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG