Linkuri accesibilitate

Formule matematice înscrise-n portativ



Zilele trecute am participat la „Ziua uşilor deschise” a facultăţii de Fizică Nucleară şi Inginerie din cadrul Universităţii Tehnice din Praga. Admiterea la această facultate se face fără examene de intrare, astfel orice tînăr este încurajat să îşi încerce puterile. Primul semestru este „proba de foc” a viitorilor ingineri, pentru că din cei aproximativ 300 cîţi vin în fiecare an, rămîn în „sită” doar jumătate. Absolvesc facultatea şi obţin titlul de inginer în medie 60 studenţi anual.
Pentru mulţi tineri facultatea este tentantă, însă în acelaşi timp au şi o barieră psihologică de trecut, pentru că programul este exigent. Pe lîngă anularea examenelor de intrare, viitorii studenţi beneficiază, cu un an înainte de admitere, de cursuri săptămînale gratuite de fizică şi matematică, tocmai pentru ca să învingă bariera psihologică.
Ceea ce mă impresionează mult este viaţa universitară plină de evenimente. Viitorii ingineri nu rezolvă doar probleme de fizică pe care le testează în laboratoare, dar participă şi la evenimente culturale organizate de universitate. Spre exemplu, de doua ori pe semestru, studenţii şi profesorii asistă la concerte gratuite de muzică clasică organizate chiar în sălile de clasă. În felul acesta tinerilor tehnicieni li se cultivă nu doar frumuseţea din formulele matematice, dar şi frumuseţea din sonatele lui Mozart, Schubert, Strauss sau Vivaldi...
XS
SM
MD
LG