Linkuri accesibilitate

O ofertă PLD - o nouă rundă de convorbiri PD-PCRM - un apel PL


Vlad Filat propune o reeditare a coaliției AIE în care el să fie premier, Mihai Ghimpu speaker și Marian Lupu președinte.

Chiar dacă cu puţin timp înainte de alegeri ţintea în funcţia de preşedinte, liderul liberal-democrat a anunţat astăzi că ar dori să-şi păstreze funcţia de premier într-o alianţă reînoită cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Funcţia de preşedinte de parlament ar urma să-i revină, la fel ca în vechea alianţă, liberalilor, iar cea de şef de stat - democraţilor lui Marian Lupu.

Vlad Filat:“Sunt convins că partenerii noştri din PL şi PD vor reacţiona adecvat şi vor aprecia la justa valoare această ofertă. Până acum am avut consultări, iar acum purcedem la negocierile propriu-zise.”

După alegerile din 29 iulie, liberal-democratul Vlad Filat a devenit premier, liberalul Mihai Ghimpu - speaker, iar liderul PD, Marian Lupu, aşa şi nu a ajuns să ocupe funcţia de şef de stat din cauza insuficienţei de voturi în alianţă. Cum nici această alianţă n-ar avea voturi suficiente pentru alegerea şefului de stat, nimeni nu poate garanta că nu s-ar putea repeta situaţia de după 29 iulie, când preşedintele nu a fost ales, iar interimatul i-a revenit speakerului. Premierul a evitat însă să vorbească despre vreo soluţie, spunând că lucrurile se vor limpezi în cadrul negocierilor.

Oferta de guvernare a liberal-democraţilor a venit însă la aproape zece zile de la alegeri şi în toiul unor negocieri intense dintre PD-ul condus de fostul comunist Marian Lupu cu grupul parlamentar al comuniştilor, primul ca mărime în legislativ, pe marginea constituirii unei alianţe binecuvântate de Rusia. Din partea democraţilor au venit semnale că Lupu ar fi primit o ofertă generoasă din partea fostului lui şef de partid, care, spre deosebire de oferta liberal-democraţilor, ar prevede o participare echitabilă a celor două partide la guvernare şi care ar exclude posibilitatea instaurării unui regim autoritar. Presa a speculat chiar că democraţii au şi semnat un parteneriat cu PCRM, şi acum ar mima negocierile, iar oferta comuniştilor pentru democraţi ar prevede şi funcţia de preşedinte, şi cea de premier.

După ce s-au întâlnit astăzi din nou într-un hotel de lux din Chişinău, atât liderul comuniştilor, cât şi cel al democraţilor au evitat să se pronunţe asupra acestor speculaţii, dar s-au declarat extrem de satisfăcuţi de rezultatul discuţiiilor, chiar dacă au susţinut că nu au deocamdată un acord.

Iată ce spus presei Vladimir Voronin: “Foarte simpatic s-a discutat. Campania s-a terminat şi s-a început viaţa de fiecare zi. În orice caz, în ceea ce am discutat, divergenţe serioase nu avem.”

Şi Marian Lupu: “Pot să calific această rundă de consultări ca una constructivă, o discuţie importantă şi bazată pe principii. “

Iată însă ce a spus Marian Lupu, întrebat de Europa Liberă dacă îl mai interesează oferta de guvernare propusă de liberal-democraţi: “Nu este nimic nou, este o continuitate faţă de ceea ce am discutat anul trecut. Dar spre deosebire de anul trecut, noi avem o viziune foarte complexă. Pe noi nu ne tentează să discutăm cine şi pe ce fotolii se aşază. Pe noi ne interesează să avem un mechanism de guvernare echilibrat, care va asigura partenerilor capacitatea directă de a influenţa cursul de politică internă şi externă a RM.”

Un alt fruntaş democrat, ministrul economiei Valeriu Lazăr a nuanţat astăzi într-o emisiune televizată cum şi-ar dori democraţii sa controleze viitoarea guvernare – prin schimbarea metodei de luare a deciziilor în Guvern. “Așa cum în Parlament fără voturile noastre nu se poate face nimic, la fel am vrea să fie și în Guvern”, a precizat Lazăr.

În ceea ce-i priveşte pe liberali, pentru ei oferta facuta de Filat este bună, dar întârziată. Deşi s-a declarat astăzi deranjat ca liberal-democraţii discută cu cei pe care şi i-ar dori parteneri prin intermediul presei si nu direct, Mihai Ghimpu şi-a îndemnat foştii colegi să se aşeze la masa de tratative.

Mihai Ghimpu: „Partidului Liberal îi convine totul, dacă suntem o echipă. Deşi este cea mai grea funcţie – ai comuniştii în parlament. RM nu mai poate aştepta încă 4-8 ani ca să decidă care îi este viitorul, de aceea face apel cître PLDM, PD să uite de 2 variante, pe care le au ambele, de a negocia cu comuniştii şi să bucure cetățenii cu o guvernare democratică şi un viitor european.”

Vom mai preciza că la scurt timp după întâlnirea cu democraţii, comuniştii s-au întrunit în plenară, după care au anunţat printr-un comunicat că au de gând să creeze cu democraţii o coaliţie anticriza denumita "Pentru Moldova".
XS
SM
MD
LG