Linkuri accesibilitate

7.12 - București: Ascensiunea naţionalismului


Nimic nu scuză nepăsarea faţă de riscurile ce decurg din ascensiunea extremismului.



7 decembrie 2000


Actualitatea.
(Comentariu: Octavian Paler).

Ascensiunea naţionalismului.

„Democraţia nu scuză orice şi sunt multe cazuri în istorie în care majoritatea a greşit evident. ...de aceea este justificat semnalul de alarmă tras în presa română referitor la perspectiva unei victorii a lui Vadim Tudor. Din punctul meu de vedere, nu există independenţă între minciună şi adevăr, între xenofobie şi convieţuire normală, între rasism şi toleranţă.

...Ar fi fost îngrijorător ca gazetele, radiourile, televiziunile să procedeze asemenea celor care la urne, pentru a-şi vărsa năduful împotriva clasei politice, vinovată că a umplut istoria tranziţiei de decepţii, au votat impulsiv cu extremismul.

După cum nu cred că serveşte democraţiei linguşirea electoratului, indiferent de opţiunile sale. ...Pe scurt, nimic nu scuză nepăsarea faţă de riscurile ce decurg din ascensiunea extremismului.

Mitologizarea, de loc inocentă, a independenţei şi transformarea voinţei electoratului din criteriu analizabil în instanţa infailibilă, ce nu permite dubii şi îngrijorări , scot democraţia din albia ei firească.
...Poate ce ne lipseşte acum este o analiză serioasă a cauzelor care au favorizat creşterea extremismului la noi”.
XS
SM
MD
LG