Linkuri accesibilitate

Pîine dubioasă au cei mici la masă


Mai multe grădiniţe din sectorul Ciocana al capitalei au fost aprovizionate cu pîine de calitate proastă de către un agent economic.


Se discută din nou pînă la saţietate despre politică la posturile de radio şi de televiziune. Vom avea o alianţă de centru-stînga sau de centru-dreapta? Spre cine se vor îndrepta democraţii centrişti şi circumspecţi? Ce soartă va avea PCRM-ul? Fireşte, meandrele politicii autohtone sînt seducătoare şi importante. Vreau însă să vorbesc acum despre o problemă cu care ne confruntăm mai mereu indiferent cine e la putere în Moldova şi care ţine mai degrabă de mentalitatea noastră aparte.

O veste tristă a parvenit deunăzi de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Vasăzică, mai multe grădiniţe din sectorul Ciocana al capitalei au fost aprovizionate cu pîine de calitate proastă de către un agent economic care cîştigase anterior licitaţia. Directorii instituţiilor preşcolare cică s-au plîns în repetate rînduri Direcţiei Educaţie Ciocana, aceasta din urmă a cerut agentului economic să renunţe la obişnuinţa proastă. Dar nimic nu s-a schimbat.

Iar ceea ce au descoperit inspectorii în brutăria furnizorului de pîine le-ar fi ridicat părul măciucă părinţilor care îşi duc odraslele la grădiniţile cu pricina: pereţi mucegăiţi, tavan fisurat, utilaj perimat, încăpere neîncălzită, norme igienico-sanitare sfidate cu o seninătate inexplicabilă.

Şi mai grav, după părerea mea, e că acest caz reprobabil are loc după ce acum cîteva luni, tot la o grădiniţă din Ciocana, inspectorii au descoperit că ceea ce trebuia să fie conform documentelor carne de vită era în realitate cărniţă de... cal!

Mi s-a părut atunci că episodul cu carnea de cal îi va face pe cinovnici mai vigilenţi şi mai responsabili pentru ca asemenea cazuri revoltătoare să nu mai apară în grădiniţe şi şcoli. Dar se vede că am fost din cale-afară de optimist.

Am văzut că primarul Dorin Chirtoacă le-a reproşat pretorilor această neregulă: „Nu trebuie ca problema să fie ridicată la nivel de primar sau de consiliu pentru ca să fie soluţionată. Tîrziu, nepermis de tîrziu s-a rezolvat acest caz”.

E foarte interesantă observaţia primarului. În definitiv, trăim, sub orice guvernare, într-un spaţiu în care aberaţiile cotidiene pot fi abolite numai dacă ajung în cîmpul de vedere al marilor conducători, fie că sînt comunişti, centrişti sau liberali aceştia.
XS
SM
MD
LG