Linkuri accesibilitate

CEC anulează voturile pe hîrtii A4 din străinătate


Restul plîngerilor PCRM au fost respinse de CEC drept neîntemeiate.

Comisia Electorală Centrală a primit ultimele procese verbale de peste ocean, întârziate din cauza ninsorii din Europa şi a anunţat azi rezultatele finale ale alegerilor de pe 28 noiembrie. Rezultatele neschimbate faţă de cele preliminare vor fi transmise mâine spre validare Curţii Constituţionale, care va trebui să răspundă şi cererii comuniştilor ca voturile să fie numărate din nou.

Din momentul în care primeşte de la CEC rezultatele finale ale scrutinului, Curtea Constituţională are 10 zile la dispoziţie ca să valideze sau nu alegerile din 28 noiembrie. Odată cu raportul CEC-ului, Înalta Instanţă va examina şi demersul ajuns azi la Curte din partea Partidului Comuniştilor care pretinde că s-au comis mai multe erori de calcul la numărarea voturilor şi încălcări ale legislaţiei electorale şi cere renumărarea voturilor pe toată ţara. Unele încălcări pe care le reclamă PCRM în sesizarea adresată Curţii au fost respinse azi de CEC.

Suspectînd fraudarea votului, comuniştii au cerut organului electoral central în principal să verifice listele suplimentare, invocînd numărul relativ mare al persoanelor care au votat la aceste alegeri pe liste suplimentare, şi să anuleze voturile moldovenilor din străinătate exprimate pe hîrtii A4. CEC-ul însă a spus că numărul mare al celor care au votat pe liste suplimentare nu ar avea de-a face cu votul multiplu, după cum încearcă să sugereze PCRM, ci este un rezultat al ultimelor modificări ale Codului Electoral. Potrivit acestora, cetăţenilor care puteau să voteze pe liste suplimentare li s-au adăugat şi alte categorii de persoane, studenţii sau cei fără viză de reşedinţă ori domiciliu, la care se adaugă şi voturile mult mai numeroase de această dată a cetăţenilor de peste hotare.

În ce priveşte însă cererea comuniştilor de anulare a voturilor pe hîrtii A4, CEC a decis să nu ia în calcul cele aproximativ 900 de voturi ale moldovenilor din străinătate pentru care nu au ajuns buletine de vot. Mihai Buşuleac, unul dintre membrii CEC, a explicat astfel decizia CEC din ziua alegerilor de-a permite votul pe hîrtii A4 şi cea de azi de a exclude aceste voturi din numărătoarea finală: „La luarea acestei decizii cu votarea pe foile A4 organele electorale au ţinut cont de următorul fapt, un drept fundamental prevăzut de constituţie că cetăţenii au dreptul la vot, şi s-au prezentat la vot şi trebuia să le creeze posibilitatea de a-şi realiza acest drept. În acelaşi timp, în Codul Electoral există şi o altă noţiune, articolul 57 prevede că buletinele de alt tip decît cele de modelul stabilit de către Comisia Electorală Centrală sînt nevalabile. Aici sînt două norme care se ciocnesc: asigurarea dreptului la vot, asigurarea unui drept fundamental al alegătorului şi nevalabilitatea buletinului de vot. ”

Exceptînd această decizie, Partidul Comuniştilor consideră că celelalte cereri ale sale, printre care verificarea votului cu urna mobilă, dar şi verificarea persoanelor care au votat cu certificate pentru drept de vot au fost refuzate neîntemeiate.

„Cu părere de rău foarte multe capete de cerere la CEC au rămas fără o examinare în fond, practic CEC şi-a luat orice responsabilitate de pe seama sa.” – a declarat juristul PCRM Sergiu Sîrbu după şedinţa CEC.

Cum în competenţa organului electoral central nu intră şi renumărarea voturilor, PCRM a cerut Curţii Constituţionale să dispună o asemenea procedură, invocînd aceleaşi încălcări.

Potrivit preşedintelul Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, Înalta Instanţă va examina cererea comuniştilor în aceeaşi şedinţă de plen în care se va pronunţa pe seama validării alegerilor.

Amintim că la cîteva zile după scrutinul din 28 noiembrie, Partidul comuniştilor şi-a exprimat dezacordul cu rezultatele preliminare ale votării anunţate de CEC. În cererea depusă la CEC, la 1 decembrie, comuniştii spun că propria numărătoare a scos la iveală nereguli în 200 de procese verbale .
XS
SM
MD
LG