Linkuri accesibilitate

Presa de la București ia notă cu crispare de convorbirile Lupu - Voronin


Prezența lui Serghei Narîskin la Chisinău - experiment postelectoral rusesc (Evenimentul zilei)

Ziarele de la Bucuresti publica stiri crispate despre intrevederea liderilor democrat, Marian Lupu, si respectiv comunist, Vladimir Voronin, de la Chisinau. Intalnirea care ar fi pus bazele unei noi aliante de guvernare. Descinderea sefului administratiei prezidentiale de la Moscova, Serghei Nariskin, care s-a vazut cu exact aceiasi lideri politici, este de asemenea prezenta in multe grupaje.

Intr-un comentariu din Adevarul, Grigore Cartianu cantareste argumentul lui Voronin: Rusia trebuie sa fie aici – la Chisinau, in perioada acestor negocieri, se subintelege – pentru că o cincime dintre moldoveni vorbesc limba rusa. In acest caz, reactioneaza Cartianu, Romania ar trebuie sa revendice de-a dreptul Basarabia de vreme ce 70% dintre cetatenii Republicii Moldova vorbesc romaneste.

Ziarul Adevarul a lansat astazi o editie pentru Republica Moldova, care va fi scrisa, in premiera, de jurnalisti romani si moldoveni. “E o unire simbolică de care presa de aici avea, cred, nevoie. Ziarul va păstra linia de imparțialitate și echilibru a «fratelui» său din România", promite in paginile editiei de Moldova Sabin Orcan, director de proiect.

Prezenta lui Serghei Narîskin la Chisinau tine de “experimentele postelectorale ale Rusiei în Moldova” – scrie ziarul Evenimentul zilei. Articolul citeaza opinia analistilor moldoveni, care considera ca tot Alianta pentru Integrare Europeana (chiar in formula restransa de numai trei partide) ofera mai buna stabilitate, adunand o majoritate de 59 de voturi, deci cu numai doua mai putin decat cele 61 necesare alegerii presedintelui de catre Parlament.

Subiectul ramane insa suspendat. La inceputul dupa amiezii, Hotnews anunta ca numai Vladimir Voronin vorbeste de o intelegere cu democratii, Marian Lupu nu o confirma, dar admite ca li s-a facut o oferta “foarte tentanta”. Decizia pe care o vor lua democratii ii va apartine, de fapt, dupa toate probabilitatile, omului de afaceri Vlad Plahotniuc, mai informeaza Hotnews. Intre timp, premierul Vladimir Filat lucreaza pentru refacerea Aliantei pentru Integrare Europeana. Pozitiile sale, reproduse de Hotnews, citeaza de fapt in extenso un interviu acordat Europei Libere de liderul liberal-democrat.
XS
SM
MD
LG