Linkuri accesibilitate

6.12 - Chișinău: Optimismul candidatului la președinție Vladimir Voronin


Vladimir Voronin în cursul unui interviu cu Europa Liberă (2006)
Vladimir Voronin în cursul unui interviu cu Europa Liberă (2006)

Iurie Roşca: „În continuare consider că pentru a evita instalarea unui preşedinte comunist în fruntea Republicii Moldova singura soluţie este neparticiparea tututor deputaţilor care nu votează cu Voronin la viitoarele tentative în alegerile repetate”.


6 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Optimismul candidatului la președinție Vladimir Voronin.

Dan Ionescu: După votul de astăzi, liderul comunist Vladimir Voronin s-a arătat mai optimist ca oricând cu privire la şansele sale de a câştiga, în cele din urmă, cursa prezidenţială. Mai multe de la Alexandru Eftodi.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, susţine că va candida în mod sigur în alegerile prezidenţiale repetate de la 21 decembrie. El consideră, că va acumula atunci numărul necesar de 61 de voturi pentru a deveni şef al statului, după ce astăzi a obţinut cu doar două voturi mai puţin. În acelaşi timp, grupurile parlamentare de centru şi de dreapta, care au susţinut candidatura lui Pavel Barbălat, sunt în derută şi nu au decis dacă îl vor propune şi în alegerile repetate.

Vladimir Voronin a reiterat astăzi că deputaţii de centru şi de dreapta au de ales între a-l confirma preşedinte al Republicii Moldova şi alegeri parlamentare anticipate. Voronin spune, că se adeveresc prognozele sale, potrivit cărora îl votează tot mai mulţi deputaţii din formaţiunile de dreapta de teamă că Parlamentul va fi dizolvat.

Vladimir Voronin: „Toţi aproape trei ani de zile de activitate a acestui Parlament, să spunem aşa, a adus la ziua de astăzi. Noi mergem până la urmă, aşa am şi hotărât din start. Rezultatele sunt normale, foarte normale. Progresăm, în orice caz. Dar, poate într-adevăr, reieşind din ceea ce se întâmplă în Parlamentul nostru, cel mai optimal, cum a spus astăzi domnul Roşca, dacă Parlamentul ăsta nu este capabil, clar că rămâne alegerile anticipate. Declaraţia domnului Roşca, de fapt, asta e o îndemnare spre alegeri anticipate.”

Acuzat de Voronin, că doreşte alegeri anticipate, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat că într-adevăr aceasta este singura soluţie, în situaţia în care liderul comunist are şanse foarte mari să devină preşedinte al Republicii Moldova. Iurie Roşca a spus că formaţiunea sa nu va participa la vot, în cazul în care Voronin va candida şi în alegerile repetate.

Iurie Roşca: „În continuare consider că pentru a evita instalarea unui preşedinte comunist în fruntea Republicii Moldova singura soluţie este neparticiparea tututor deputaţilor care nu votează cu Voronin la viitoarele tentative în alegerile repetate, astfel încât să aibă loc dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. O altă soluţie pur şi simplu nu există. Şi dacă nu se va face acest lucru, vinovaţi de instalarea unui comunist în fruntea Republicii Moldova vor fi personal liderii politici din fruntea acestor partide şi fiecare deputat în parte. Nu există nici un fel de forţă de centru dreapta şi s-a văzut cu această ocazie ce harababură este în acest Parlament. Şi toată această operetă, cu adunarea noastră în 300, n-a avut absolut nici un rost, pentru că una declară şi alta fac deputaţii din aceste partide. Totul se negociază pe sub masă şi dorinţa de a rămâne cu orice preţ deputat încă un an şi jumătate prevalează asupra oricăror raţiuni de alt ordin.”

Deputaţii din grupurile parlamentare de centru şi de dreapta – Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţia Democrată, Partidul Forţelor Democratice şi Partidul Popular Creştin-Democrat se suspectează reciproc de faptul, că l-au votat astăzi pe Vladimir Voronin.

Preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov a declarat, că deputaţii creştin-democraţi „au un comportament enigmatic” şi a afirmat, că ei nu au votat niciodată pentru Pavel Barbălat, chiar dacă au semnat în favoare acestui candidat. Şeful Legislativului s-a contrazis şi a zis, că este satisfăcut de faptul, că în favoarea lui Barbălat au votat toţi cei 35 de parlamentari, care au semnat pentru înaintarea candidaturii acestuia. Dumitru Diacov a spus, că înaintea alegerilor repetate va iniţia noi negocieri cu liderii grupurilor parlamentare de centru şi de dreapta, dar şi cu Vladimir Voronin. În acelaşi timp, liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, a spus că deputaţilor de centru şi de dreapta „le va fi foarte greu să se privească în ochi după votul de astăzi.”

La rândul său, preşedintele Convenţiei Democrate, Mircea Snegur, nu a dorit să facă declaraţii pentru presă.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG