Linkuri accesibilitate

21.11.1998 - Monica Lovinescu (1923-2008)


Monica Lovinescu
Monica Lovinescu

Vreme de peste 30 de ani identitatea Europei Libere în limba română și identitatea Monicăi Lovinescu au fost de nedespărțit.


21.11.1998


Oameni, destine, istorie
- O emisiune de Mircea Iorgulescu.

Monica Lovinescu (1923-2008) - „Vreme de peste 30 de ani, de la începutul anilor ʼ60 și pînă în vara anului 1992, identitatea Europei Libere în limba română și identitatea Monicăi Lovinescu au fost de nedespărțit. ... Și, de fapt, cele două identități sînt de nedespărțit și astăzi, chiar dacă prezența Monicăi Lovinescu pe undele scurte ale Europei Libere a devenit, prin forța împrejurărilor, un eveniment. Un eveniment și bineînțeles o sărbătoare pentru noi și, deopotrivă, pentru ascultătorii Europei Libere.

Convorbirea pe care am avut-o la Paris cu Monica Lovinescu, înainte cu puțin timp de aniversarea zilei sale de naștere (s-a născut la 19 noiembrie 1923), nu a fost nici festiv protocolară, nici sentimental nostalgică. Deși a fost un prilej de confesiuni și de evocări. Dar sub semnul prezentului. Un semn absorbant, fiindcă am pornit de la apariția în presa din România a unor fragmente și rezumate de jurnale ținute de Monica Lovinescu în perioada adolescenței.”

(Textul integral al emisiunii a fost publicat în vol. M. Iorgulescu, Convorbiri la sfârșit de secol. Editura Fundației Culturale Române, 2006, pp. 99-118).
XS
SM
MD
LG