Linkuri accesibilitate

„În politică, doi plus doi nu fac patru”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Vlad Filat și Mihai Ghimpu cred că șansele de reconstituire a AIE sunt destul de mari.

Liderul liberal-democraţilor, premierul Vlad Filat s-a întâlnit astăzi la Chişinău cu preşedintele parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu. Ieri, Filat se întâlnise cu liderii Partidului Democrat, iar astăzi a spus că vrea să se vadă cât mai curând şi cu comuniştii. Ca şi ieri, după discuţiile cu democraţii, Vlad Filat a dezvăluit foarte puţin despre cele discutate, semnalând că nu se va grăbi, pentru că vrea o guvernare durabilă.

Relaţiile dintre premier şi preşedintele interimar ajunseseră să fie destul de tensionate la începutul, dar mai ales spre finalul campaniei electorale. Acum însă, cînd poartă discuţii pentru refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, declaraţiile formulate de liderii celor două partide coincid în cea mai mare parte. Şi Vlad Filat, şi Mihai Ghimpu cred că şansele de reconstituire a vechii alianţe sunt destul de mari.

Vlad Filat
“Şansele sunt foarte mari, pentru că este necesar să respectăm decizia pe care a luat-o cetăţenul RM,”a declarat premierul, invocând cele aproape 60 la sută din electorat care au susţinut partidele constituante ale AIE.

“M-am convins că noi mergem corect, pe drumul pe care l-au construit alegătorii, votând în majoritate pentru partidele democratice. Este calea pe care trebuie să meargă ambele partide,” a afirmat Mihai Ghimpu.

La fel, atât premierul, cât şi preşedintele cred că alianţa trebuie să fie reconstituită până la prima şedinţa a legislativului, care, aşa cum prevede constituţia, nu are cum să aibă loc mai tărziu de data de 28 decembrie.

Liderul PDLM Vlad Filat a mai declarat că discuţiile de tatonare vor continua, următorii parteneri urmînd a fi comuniştii, cu care liderul liberal-democrat este decis să caute o posibilă formulă de colaborare, iar săptămâna viitoate ar putea începe şi runda oficială de negocieri.

La rândul său, Mihai Ghimpu s-a arătat convins că PL nu pleacă în opoziţie, un deznodământ posibil în situaţia în care o altă componentă a AIE, PD ar refuza alierea cu liberalii lui Ghimpu şi liberal-democraţii lui Filat în favoarea PCRM.

Mihai Ghimpu: “PL va fi la guvernare. Eu nu am motive astăzi să spun că PD nu va fi cu noi împreună. Din cele ce s-au declarat public, am înțeles că sunt cu noi. Avem nevoie de două voturi, acum este important să reconstituim alianţa, iar pe urmă vom căuta cele două voturi.”

Chiar dacă cei doi lideri afirmă că felul cum se vor repartiza funcţiile nu este deocamdată subiect de discuţie, Mihai Ghimpu nu a pierdut ocazia să dea din nou de înţeles că va pretinde la una din cele trei funcţii-cheie în stat: “În politică, doi plus doi nu fac patru. Dacă noi intrăm la guvernare, nu poate fi ca cineva să conducă, da noi să răspundem.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG