Linkuri accesibilitate

O Românie puţin atrăgătoare pentru moldoveni (România liberă)


O unire ale cărei idealuri n-au fost împlinite pe de-a-ntregul (Evenimentul zilei)

Mai multe ziare au inserat astazi stirea ca printre documentele puse in circulatie de Wikileaks se afla si note ale ambasadorului american la Chisinau, care relata in 2009 cum Vladimir Voronin ar fi vrut sa-l mituiasca pe Marian Lupu ca sa revina alaturi de comunisti. Adevarul se rezuma la a detalia stirea si citeaza in acest sens ziarul francez Le Monde, din care Evenimentul zilei preia si unele comentarii referitoare la situatia politica incerta din Republica Moldova.

Evenimentul zilei pomeneste in completare si o nota a Ambasadei americane de la Bucuresti, datand din 2006, si care propunea sa se faca presiuni asupra guvernului roman pentru deblocarea adoptiilor internationale. Si aceasta nota a ajuns in presa internationala prin Wikileaks.

Doua comentarii din Romania libera discuta referirea presedintelui Traian Basescu, in urma cu cateva zile, la eventuala reunificare a Romaniei cu Republica Moldova in urmatorii 25 de ani. Autoarea interviului care a prilejuit aceasta afirmatie – Sabina Fati, semneaza astazi editorialul ziarului, in care presupune ca seful statului a contat pe efectele acumulate in timp ale legii cetateniei. In 25 de ani, majoritatea populatiei Republicii Moldova ar urma sa aiba pasaport romanesc. “Subiectul reunificării celor două ţări nu mai este un tabu oficial”, scrie Fati, care vede insa in rezultatul alegerilor de duminica din Moldova un esec deopotriva pentru Romania, care ar fi avut si prilejul si mijloacele sa miste lucrurile din loc in relatia cu Moldova, dar n-a facut-o.

Despre acelasi fel de ratare vorbeste si Alina Mungiu Pippidi, de asemenea in Romania libera. In opinia sa, marea sansa s-a irosit in 1990, atunci cand Ion Iliescu era ales presedinte de 83% dintre romani. Cum arata lucrurile dupa 20 de ani? Alina Mungiu scrie: “România nu s-a prezentat niciodată în culori mai puţin atrăgătoare (pentru moldoveni) decât în săptămâna asta din urmă”.

Un tablou reluat, in linii generale, si de Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei, care comenteaza festivitatile si declaratiile de la Ziua nationala a Romaniei: a fost “ziua posomorâtă în care un popor învrăjbit de politică a celebrat o unire ale cărei idealuri n-au fost împlinite pe de-a-ntregul nici după un veac.”
XS
SM
MD
LG