Linkuri accesibilitate

Inaugurarea a doua mici tronsoane de autostradă la București și Sibiu


Emil Boc
Emil Boc

Săptamîna aceasta se lansează licitațiile pentru contractele de proiectare a tronsoanelor din vestul țării de pe traseul coridorului IV paneuropean.

Premierul roman Emil Boc incearca inca de la inceputul crizei economice sa puna in aplicare un vast plan de investitii in infrastructura, care sa aiba apoi efecte multiple: reducerea somajului, contracte pentru companiile private care produc materiale de constructii, dar si pentru cele care au ca obiect de activitate constructia de drumuri.

Emil Boc a inaugurat cu ocazia zilei nationale doua mici tronsoane de autostrada, unul care face parte din soseaua de centura a Bucurestiului, inca neterminata, si celalalt tronson la Sibiu, tot o sosea in regim de autostrada care ocoleste acest oras transilvanean aflat pe traseul coridorului IV paneuropean.

Potrivit ministerului transporturilor, costul pentru constructia autostrazilor de pe acest coridor, care va traversa Romania, de la vest la est, adica de la Arad pana la Constanta si are o lungime de 850 de kilometri, se ridica la 8 miliarde si jumatate de euro. Estimarile oficialilor arata ca abia in 2020 va fi gata cea mai importanta autostrada din Romania, cea care taie tara pe drumul cel mai scurt dinspre Marea Neagra spre Ungaria.

Coridorul IV paneuropean incepe in Germania la Nurenberg si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. In Romania autostrada intra prin punctul de frontiera de la Nadlac si trece prin Arad, Deva, Sibiu, Bucuresti si Constanta. Drumul nu se opreste, insa aici, ci se continua prin Bulgaria si Turcia, pina la Istanbul.

Saptamina aceasta se lanseaza licitatiile pentru contractele de proiectare a tronsoanelor din vestul tarii, dar specialistii de la ministerul transporturilor sustin ca pina la sfirsitul anului 2012 va fi gata 50 la suta din aceasta autostrada, urmind ca 70 la suta din
culoarul paneuropean IV sa fie dat in folosinta in 2014. Practic de la Sibiu pina la granita de vest a Romaniei, lucrarile ar trebui sa avanseze repede, fiindca relieful e prietenos, la fel si dinspre Bucuresti spre Constanta.

Problema a aparut intre Pitesti si Sibiu, pe Valea Oltului unde traseul traverseaza muntii, iar terenul este extrem de instabil, iar pentru aceasta nu exista inca nici macar un studiu de fezabilitate, este vorba de circa 200 de kilometri, din cei 850 cit este lungimea acestui culoar european care traverseaza Romania.
XS
SM
MD
LG