Linkuri accesibilitate

Hanuka - sărbătoarea luminilor la evrei


Hanuchia a fost instalată în incinta Centrului evreiesc de la Chișinău

Prima zi a sarbatorii Hanuka, sarbatoarea luminilor pentru evrei, incepe seara, odata cu aparitia celei de-a 3 stele, mi-a spus un membru al comunitatii evreiesti Victor Cuperslac.

“A fost citita rugaciunea, a fost aprinsa prima lumanare, speram ca un inceput bun de sarbatoare va asigura si o continuare buna.”

Referitor la incidentaul de anul trecut, Victor Cuperslac spune ca tot raul e în trecut, chiar daca lucrurile nu s-au clarificat pana la urma. In acest an hanuchia a fost amenajata in incinta centrului evreiesc din Chisinau.

„A fost luata decizia sa fie amenajata aici, cred ca aceasta decizie este indreptatita. Nimeni, desigur, nu trebuie sa o ascunda in vreun ghetto. Noi suntem deschisi, deschisi altor comunitati, societatii din Moldova.”

Un al membru al comunitatii, Roif Șabs mi-a spus ca aceasta sarbatoare reprezinta unitatea tuturor evreilor din toata lumea: „Noi avem legaturi cu evreii din alte state, mai ales cu evreii din Israel. Nu se stie cand ne vom duce toti in Israel. Pe noi ne primeste si Germania, si America, dar acolo situatia nu este chiar favorabila deocamdata. Traim bine si aici, n-avem probleme.”

Maria Levitchi nu face parte din comunitatea evreilor, afirma ca este crestina si se simte aproape de sarbatoarea luminilor. Spune ca sarbatoarea din acest an n-a fost umbrita nicidecum de incidentele mai vechi.

Maria Levitchi: „Cu regret, ceea ce a fost anul trecut a lasat urme in inimile oamenilor.”


Prima zi de hanuka a fost inveselita de mai multi copii prezenti la eveniment.

„Sarbatoarea a fost frumoasa, cu toate omagiile. Si la sfarsit se dadeau gogosi. In aceasta seara au participat reprezentantii comunitatilor evreiesti din alte tari, presedintele partidului comunist Voronin.”

Europa Libera: De data asta hanuchia este mai inalta, de ce?

„Au construit-o asa ca sa se vada. Este un simbol foarte important in aceasta perioada.”

Europa Libera: Incidente au fost anul asta?

„Hanuka este o sarbatoare de lumina si nu trebuie razboi, pentru ca aceasta sarbatoare este o minune.”

Anul trecut, sarbatoarea a fost umbrita la Chisinau de atacul antisemit condus de preotul ortodox Anatol Cibric asupra menorei hanuchia din Gradina Publica. Ceremonii de aprindere în public a primei lumanari a menorei evreiesti se fac in peste 70 de tari ale lumii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG