Linkuri accesibilitate

„După o lecție amară de un an de zile, PD vrea o înțelegere foarte clară”


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov









Europa Liberă: Care e coaliţia cea mai bună, care ar putea să guverneze Moldova?


Dumitru Diacov: „Toată lumea înţelege care e mai bună. Important este ca să existe o înţelegere de principiu – cum lucrăm, cum ne organizăm. Lucrăm patru ani, sau facem aşa, cum am făcut-o anul trecut – teap-leap şi pe urmă ne trezim că practic nimic nu ne-am înţeles şi apar divergenţe, discuţii ş.a.m.d. Există practica europeană, de care s-a pomenit de la bun început: partidul, care acumulează mai multe voturi, formulează propuneri pentru guvernare comună. Noi suntem gata să examinăm multe variante. Noi suntem gata să facem nişte paşi de compromis ş.a.m.d. Noi întotdeauna am fost dispuşi dialogului şi compromisului. Chiar câte odată mai mult decât trebuie, poate. Noi avem o lecţie de un an de zile, pe alocuri bună, dar pe alocuri foarte amară şi noi nu vrem să repetăm această lecţie. Noi vrem să avem o înţelegere foarte clară. Se ia în consideraţie unele propuneri la actul de guvernare, în programul de guvernare din partea PDM-ului? Noi avem de gând să realizăm nişte idei sociale, promovate de partid? Noi purtăm răspunderea faţă de alegătorii noştri. Noi nu purtăm răspunderea faţă de alegătorii domnului Ghimpu. Şi atunci fiecare vine cu propuneri, reieşind din angajamentul faţă de alegătorii tăi. După asta mă interesează, dar care sunt mecanismele ca eu să pot influenţa realizarea acestor idei şi planuri? Şi dacă partidul, care a acumulat mai multe voturi, spune: domnule, uite asta, asta şi asta eu accept şi atunci şi eu spun că şi eu accept asta, dar asta dorim s-o mai discutăm. Noi ne-am porni la drum, nu? Dar noi vorbim acum, cineva încearcă să citească morală. Chestia asta cu morala nu merge. Poftim, noi suntem gata să discutăm, noi suntem gata să căutăm soluţii, dar dacă voi ne vedeţi pe noi numai în calitate de factori de vot şi de a bate din palme la momentele festive, atunci care e rostul să mă implic eu în chestia asta?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, ce este mai important acum – crearea unei coaliţii? Sau împărţirea celor trei funcţii principale în stat?

Dumitru Diacov: „Nu. Sunt două lucruri paralele, fiindcă funcţiile în stat asta înseamnă mecanism de realizare a celor promise. De aceea este bine ca să găsim o înţelegere într-o formulă mai largă sau îngustă, sau doi la doi, în trei discuţie. Nu, nu ştiu care este formula.”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu a declarat că el va pretinde la una din cele trei funcţii importante în stat. Liderul PLDM Vlad Filat nu a ascuns că şi-ar dori fotoliul prezidenţial. Ce vrea PD?

Dumitru Diacov: „Dacă domnul Filat confirmă chestia asta în discuţii partid cu partid, atunci căutăm şi noi vreo idee, care putem s-o punem în discuţie. De aceea acum noi nu ne grăbim cu funcţiile. Este important ca noi să ne aşezăm la masă să discutăm. Să facem primul pas.”

Europa Liberă: Pentru că se discută foarte mult despre crearea unei eventuale coaliţii Partidul Democrat-PCRM, spuneţi foarte clar în ce condiţii ar aputea să se ajungă la această coaliţie?

Dumitru Diacov: „Cu acelaşi succes şi ceilalţi pot să facă coaliţie şi noi putem să vă spunem foarte clar, dacă nouă nu ni se propune o prezenţă serioasă, responsabilă în cadrul coaliţiei, noi putem să stăm şi în opoziţie şi faţă de unii şi faţă de alţii. N-avem nici o problemă.”

Europa Liberă: Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că aşteaptă Partidul Democrat la negocieri.

Dumitru Diacov: „Nu, bun, noi dorim să începem discuţiile cu colegii din actuala alianţă. Vrem aici să clarificăm situaţia şi după aceea, clar ca bună ziua, că noi vom discuta cu toată lumea. Cum şi domnul Filat a declarat că el va discuta cu comuniştii şi eu nu văd nici o problemă de ce nu trebuie să încercăm să creăm şi noi o tradiţie civilizată, când toate partidele prezente în Parlament sunt disponibile să discute, să facem un schimb de păreri. Până la urmă funcţia de preşedinte trebuie s-o votăm cu 61 de voturi. Oricum nu ne ajung două voturi. De unde luăm aceste voturi?”

Europa Liberă: Domnule Diacov, care din greşelile care s-au comis pe parcursul unui an de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană nu trebuie să fie repetate în continuare?

Dumitru Diacov: „Trebuie toţi membrii Alianţei să aibă pârghii de a influenţa deciziile Alianţei. Ca un membru al Alianţei să nu se transforme în spectator.”

Europa Liberă: Cum se rezolvă această problemă?

Dumitru Diacov: „Ne aşezăm la masă, de căutat soluţii, de găsit o înţelegere, să mergem foarte repede în acest dialog.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneţi că Partidul Democrat este gata să accepte compromisuri. Care ar fi aceste compromisuri, pentru a crea o coaliţie majoritară?

Dumitru Diacov: „Vă spun absolut serios că Partidul Democrat este deschis pentru dialog, este gata să contribuie la crearea coaliţiei, este gata să muncească, să fie foarte responsabil pentru un act de guvernare de patru ani de zile. Dar Partidul Democrat vrea să ştie cum partenerii văd şi unde văd locul său în această ecuaţie.”

Europa Liberă: Când un actor important spune că nu va accepta şantajul, nu va accepta condiţionările din partea unor colegi de alianţă, ce înseamnă asta?

Dumitru Diacov: „Nu cred că noi trebuie să folosim expresii de genul ăsta, fiindcă prin folosirea acestor expresii înseamnă, că eu pot să înţeleg că voi pe mine mă şantajaţi.”

Europa Liberă: Când credeţi că se va convoca Parlamentul în şedinţă?

Dumitru Diacov: „Parlamentul poate să se convoace nu mai târziu de 28 decembrie. Dar dacă noi timp de două-trei, patru zile ne înţelegem, poate fi convocat Parlamentul. Mi-aşi dori ca noi să intrăm în anul 2011 cu un Parlament funcţional şi cu un preşedinte de ţară ales. Şi să lăsăm formarea Guvernului după anul nou.”

Europa Liberă: Când vor demara discuţiile despre crearea unei coaliţii?

Dumitru Diacov: „Sper eu că mîine va avea loc primul contact cu colegii de la PLDM.”

Europa Liberă: Cât de mult a jucat festa lipsa de comunicare în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană?

Dumitru Diacov: „Eu cred că aceasta este principala problemă”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar PCRM-ul în opoziţie, este PCRM-ul care a fost până la 28 noiembrie? Sau e şi mai dur? Sau e şi mai uşor de cooptat la dialog?

Dumitru Diacov: „Eu sper că şi guvernarea va fi responsabilă, dar şi opoziţia în Republica Moldova cu timpul va fi o opoziţie în sensul european al cuvântului. Că opoziţia discută cu guvernarea, propune. Guvernarea ascultă şi ea din când în când opoziţia, acceptă, adoptă nişte decizii, nişte propuneri şi atunci noi am fi o ţară civilizată, că noi toţi spunem la fiecare colţ că vrem în Europa.”

Europa Liberă: Acum trebuie de plecat mai mult urechea la ceea ce cred liderii în interior? Sau şi la sfaturile, care vin din exterior?


Dumitru Diacov: „Nu, chiar exteriorul aproape că n-ar trebui să fie important aici. Noi cunoaştem şi aşa poziţia europeană, sau poziţia vecinilor noştri. O ştim foarte bine. Noi trebuie să terminăm cu căutarea avocaţilor. Noi trebuie să demonstrăm că suntem capabili singuri să luăm decizii complicate, că suntem capabili singuri să purtăm răspunderea pentru ceea ce facem şi suntem capabili singuri să ne înţelegem. Dar nu să vină un avocat să ne împace pe noi. Ar fi un gest foarte patriotic din partea Parlamentului nou ales, ca să liniştim ţara, să-i lăsăm pe oameni să întâlnească Crăciunul în condiţii liniştite. Până la urmă, Republica Moldova şi cetăţenii ei merită o astfel de atitudine din partea politicienilor.”
XS
SM
MD
LG