Linkuri accesibilitate

Vlad Filat exclude o coaliție cu PCRM și respinge condiționări din partea PD sau PL


Vlad Filat
Vlad Filat

Mihai Ghimpu declară că PL va rămîne în alianță în anumite condiții: „Unde sunt elucidate evenimentele din aprilie?”

Partidul Liberal Democrat spune că este gată să accepte compromisuri pentru a înfiinţa o coaliţie majoritară nouă cu partenerii vechi - democraţii şi liberalii. Liderul liberal-democrat, Vlad Filat a spus însă că mai are nevoie de câteva zile pentru a pregăti o ofertă cuprinzătoare, în scris.

La alegerile de duminică, Partidul Liberal Democrat a câştigat 32 de mandate, Partidul Democrat - 15 şi Partidul Liberal - 12. Împreună, cele trei partide dispun de 59 de locuri în noul Parlament, cu două mandate mai puţin decât ar avea nevoie pentru alegerea şefului statului, în timp ce Partidul Comuniştilor a câştigat 42 de mandate.

Vlad Filat a repetat astăzi că exclude orice coaliţie de guvernare cu Partidul Comuniştilor, dar a spus că discuţiile cu acest partid vor fi necesare în vederea alegerii şefului statului.


Liderul liberal-democrat, Vlad Filat care in urma scrutinului de duminica aproape si-a dublat scorul electoral fata de situatia din iulie 2009 si va intra in noul Parlament cu 32 de mandate, spune ca prefera să-si duca partidul in opozitie decat să se alieze cu comunistii. O coalizare dintre liberal-democrati si comunistii, care detin 42 de mandate de parlamentar, ar asigura acestor doua formatiuni singura alianta confortabila in Legislativ, capabila nu doar sa creeze guvernul, ci si sa numeasca un sef de stat, dar premierul afirma ca poate admite doar o cooperare cu acest partid, nu si o coalitie.

Vlad Filat: “Este absolut firesc sa discutam, sa dialogam. Pe mine chiar ma intereseaza care este punctul lor de vedere asupra evolutiilor pentru viitor, pornind de la o situatie foarte clara – peste 60 la suta din cetatenii moldoveni au optat pentru continuarea actiunilor interprinse in ultimul an, ceea ce arata foarte clar actorilor politici care este modelul de guvernare pentru viitor.”

În ceea ce-i priveşte pe vechii săi parteneri din alianţa pro-europeană, Vlad Filat are pentru ei următorul mesaj: “Noi vom negocia, daca va fi cazul, vor realiza compromisurile rezonabile, insa nu vom accepta santaj si conditionari cum ar fi – daca nu ne oferiti o functie, noi putem sa mergem in alta parte. N-au decat.”

L-am întrebat pe Valeriu Lazăr, deputatul cu numărul trei pe lista democraţilor, dacă formaţiunea sa se simte oarecum vizată de această declaraţie a liderului liberal-democrat.

Valeriu Lazăr: “Nu ne vedem vizati. N-am santajat niciodata pe nimeni, ba din-contra, am fost noi mereu santajati.”

Valeriu Lazăr mai spune că democraţii sunt gata să înceapă negocierile cu vechii parteneri, dar că de această dată sunt hotărâţi să le ceară anumite asigurări, cum ar fi spre exemplu că vor promova împreună ceea ce el numeşte “o politică externă echilibrată, adică orientată atât spre UE, cât şi spre Rusia”.

Iată însă ce exemplu a invocat Lazăr răspunzând la întrebarea cum vor proceda democraţii dacă nu vor reuşi să se pună de accord cu vechii parteneri: “Ia aduceţi-vă aminte de 2005. Cum a fost depăşită atunci criza politică? Prin dialogul politic al PCRM-ului care a convins pe cineva să le dea mandate”.

Europa Liberă: Cine pe cine va convinge de data aceasta?

Valeriu Lazar: ”Cei care vor avea or 57, ori 59 si nu le va ajunge madate ca sa aleaga presedintele.”

Aluzie la doua alianţe posibile – fie dintre PCRM si PD, fie în formula PL, PLDM, PD, dar ambele insuficiente pentru alegerea sefului statului.

Si liderul liberal Mihai Ghimpu spune ca va ramane in alianta in anumite conditii: “Am mai facut asa o alianta – cu gandul ca cel mai important e ca sa fie constituita. Si la ce am ajuns – unde sunt elucidate evenimentele din aprilie, unde e cutare, unde e cutare? Nu, nu mai merge asa.”

Intrebat insa ce scenariu vede pentru viitor, Mihai Ghimpu ne-a spus urmatoarele: “Si cele trei partide pot face alianta fara PL. Nu de noi depinde acum. Actorii principali acum sunt PLDM si PCRM.”

Dinspre toate cele trei formatiuni se aud tot mai des conditii de felul ca nu vor incepe negocierile pana nu vor cadea de acord asupra unor puncte principiale, pe care sa le intareasca printr-un angajament public comun. Observatori independenți văd însă în aceste declarații o tactică pentru întărirea pozitiilor în negocieri.
XS
SM
MD
LG