Linkuri accesibilitate

O alianță mare pentru alegerea președintelui, urmată de o coaliție de centru dreapta


Moldova -- A woman waits at a polling station in a village near Chisinau, 28Nov2010
Moldova -- A woman waits at a polling station in a village near Chisinau, 28Nov2010

Prognoza fostului premier Ion Sturza care consideră că liderii de partide sunt pe o pistă falsă cînd aspiră la funcția de șef al statului.

Pînă la inaugurarea primei sesiuni a noului Parlament se discută diverse scenarii de formare a unei coaliţii. Despre posibilele alianţie vorbim cu invitatul ediţiei speciale de astăzi, fostul premier Ion Sturza, cel care a condus un guvern de coaliţie.

Europa Liberă: În condiţiile în care partidele necomuniste au obţinut mai mult de jumătate de voturi, e clar că PCRM a pierdut alegerile, chiar dacă a obţinut 42 de mandate. Putem vorbi despre o victorie, dar una insuficientă a coaliţiei liberale în alegerile de duminică. Care poate fi deznodămîntul? Care partide vor forma o nouă coaliţie în viitorul Parlament? Ce evoluţii sînt previzibile?

Ion Sturza
Ion Sturza: Rezultatele alegerilor sînt în principiu cele aşteptate, deşi PCRM a avut un scor peste aşteptările mele, iar PL unul sub aşteptări. Oricum, partidele de dreapta, partidele democratice, au un scor mai bun şi teoretic ar putea să pretindă să formeze o coaliţie de guvernare, fiind foarte aproape chiar şi de mult rîvnitul număr 61 pentru a alege un preşedinte. Şi totuşi, situaţia de astăzi diferă foarte, foarte mult de aceea de acum un an şi ceva, cînd sub presiunea străzii, a revoluţiei de la 7 aprilie, a fost o schimbare destul de importantă pe scena politică din Republica Moldova, cînd partidele aparent anti-comuniste au avut un scor care le-a permis să creeze o alianţă de guvernare. Atunci în mare măsură puterea a căzut în braţele lor pe neaşteptate. Acum, după un an şi ceva de guvernare în comun, aceste partide au alte viziuni, situaţia e alta. Pe de-o parte, această luptă interioară între partide, sau mai bine zis între lideri, a făcut să dispară acea frică interioară faţă de comunişti. Nu mai sînt atît de de temut comuniştii pentru ei. Pe de altă parte, cred că diluarea din interiorul Partidului Democrat, a doua într-un an, cu o nouă echipă de oportunişti, creează o situaţie cu totul deosebită şi destul de complicată pentru orice formulă de alianţă pe care am fi dorit-o. Orice e posibil.

EL: PLDM e formaţiunea care decide oferta pentru PD şi PL. Pe de altă parte, am auzit o declaraţie a liderului PD care spunea "nu cine vine cu PD, dar cine va merge cu PD". Credeţi că Partidul Democrat va avea rolul decisiv? Va merge cu cei din fosta Alianţă? Va merge cu PCRM? Care e riscul?

Ion Sturza: Pentru mine e o surpriză această abordare a dlui Marian Lupu, care părea un pic mai inteligent şi mai conciliant. În ultimul an a avut o schimbare dramatică în luarea de atitudini, a devenit destul de „tough”, cum îi place să spună cuiva, pe de altă parte nu el decide. V-am mai spus, eu sînt unul dintre fondatorii Partidului Democrat, şi am urmărit cu atenţie evoluţiile din ultimii ani. Partidul istoric s-a diluat foarte profund odată cu venirea echipei lui Marian Lupu cu un an şi ceva în urmă. Acum, cu venirea noii echipe s-a diluat încă o dată, şi practic pachetul de control politic şi organizatoric nu îi mai aparţine dlui Lupu, aparţine altora.

EL: Ce rol joacă acum în PD dl Plahotniuc, cel care e nr. 2 pe lista acestui partid?

Ion Sturza: E numărul unu, bineînţeles.

EL: Credeţi că îşi va dori o funcţie importantă dl Plahotniuc? Unii spun că ar aspira la funcţia de premier. E posibil să ajungă prim ministru?

Ion Stuza: De ce nu? Dumnenalui a declarat public că aspiră la o funcţie importantă, şi aşteaptă să-şi valorifice capacităţile de care a dat dovadă cu brio în ultimii ani. Nu sînt convins că de acest gen de capacităţi are nevoie ţara noastră, dar bineînţeles că efortul lui financiar şi organizatoric a fost nu doar pentru a consolida dreapta şi de a avea un parcurs democratic şi european, ci şi pentru a-şi atinge nişte interese economie.

EL: Nu vi se pare că PLDM şi PL nu vor accepta nici în ruptul capului candidatura dlui Plahotniuc în fruntea executivului?

Ion Sturza: Nu, nu trebuie să fim atît de categorici. Noi din păcate rîvnim foarte mult la poziţia de preşedinte, şi cînd spun "noi" mă referi la liderii politici. Şi asta e de fapt o pistă falsă, aceşti lideri n-ar trebui să se concentreze pe acest formulă de post, pentru că ea e în mare măsură una formală şi reprezentativă mai mult cred că pentru executiv. Şi dacă într-o anumită conjunctură, unul sau altul din liderii partidelor respective va avea în mînă mult rîvnitul post, asta în rest nu contează. Mai ales nu contează cred pentru liderul PL, care are de decontat ceva în relaţiile cu liderul PLDM.

EL: Ce rol poate juca în actuala situaţie Partidul Liberal, care pare mai marginalizat?


Ion Sturza: El a fost marginalizat din start, a fost practic exclus din actul de guvernare, şi a improvizat încolo, încoace. (....). Ei sînt frustraţi, ei sînt dornici de a avea o revanşă, sînt cu totul altă experienţă din acest an, în special pe tema dvs foarte mult iubită, politica externă. Ei au avut foarte mult de suferit din cauza marginalizării şi obstrucţionării din partea ministerului de externe şi a guvernării. Eu doresc ca să-şi revină şi să-şi depăşească frustrările şi amăgeala creată.

EL: Există totuşi un orgoliu în rîndul liderilor, o mare provocare. Vlad Filat ar putea să aspire la funcţia de preşedinte, iar Marian Lupu pare să nu cedeze din ambiţiile sale. Cum vedeţi împărţirea funcţiilor supreme în stat?

Ion Sturza: Vă spun cu mare încredere că toţi şefii de partid aspiră la funcţia de preşedinte, chiar şi Voronin cred că se gîndeşte la asta....

EL: Cel puţin la aceea de speaker precis...

Ion Sturza: Da, şi ceilalţi, inclusiv Filat, care a spus public că vîrful carierei sale politice căreia i s-a dedicat în ultimii zece ani este funcţia de preşedinte. Dar eu să va spun că aceasta pentru dînşii, şi vreau să înţeleagă şi ei în ultimă instanţă, este o pistă falsă. Dacă doreau să consolideze poziţia partidelor, poziţia Republicii Moldova, ar fi trebuit să se abţină de la a înainta spre o funcţie reprezentativă, în mare măsură formală, conform Constituţiei şi de facto, pentru că nici un partid nu va mai avea posibilitatea să controleze parlamentul şi executivul. Ar trebui să se concentreze pe executiv şi pe legislativ şi să facă ceea ce este nevoie, reforme şi să schimbe ţara înspre bine.

EL: O eventuală prelungire a blocajului politic riscă să submineze eforturile pro-occidentale ale Moldovei, să adînceasă şi mai mult problemele economice cu care se confruntă ţara.

Ion Sturza: Bineînţeles că în ultimul an s-a pus capacul pe problemele economice, problemele sociale din ţară s-au poleit şi în mare măsură s-au substituit cu împrumuturile externe. Această blocare nu este de dorit. Dar eu cred că clasa politică din Moldova va găsi o soluţie.

EL: Vom avea o alianţă centru-stînga sau una de centru dreapta?

Ion Sturza: Înclin să cred că va fi o alianţă mare pe anumite teme, inclusiv alegerea preşedintelui, după aceea o alianţă de centru-dreapta pe executiv.
XS
SM
MD
LG