Linkuri accesibilitate

Presa de la București despre posibile evoluții post-electorale în Moldova


Alianța pentru integrare Europeană are destule șanse să acumuleze cele 61 de mandate necesare pentru alegerea șefului statului.

Fara sa astepte rezultatele definitive ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Bogdan Munteanu, de la ziarul Gandul, scrie despre izolarea tot mai evidenta a lui Vladimir Voronin. Citam: “Pentru milioane de moldoveni, a sosit vremea ca fostul ministru de Interne al Moldovei sovietice şi comuniştii săi, ba "proeuropeni", ba "naţionalişti moldoveni", după cum au impus-o conjuncturile politice, să fie puşi la un colţ de unde să nu mai facă jocurile”. Cu toate acestea, fostul presedinte nu va fi probabil tras la raspundere nici pentru reprimarea demonstratiilor din aprilie 2009 si nici averea nu-i va fi verificata la centima. El pierde doar posibilitatea de a mai face jocurile politice, dupa ce sapte partide politice din Moldova au promis ca nu se vor alia cu comunistii. Lui Voronin ii raman totusi la indemana scheme prin care ar putea declansa noi incidente sangeroase, asa cum a facut-o in 2009 – au avertizat unii analisti rusi, iar articolul din Gandul reaminteste acest lucru, cu titlu de atentionare a viitoarei puteri.

Adevarul sintetizeaza cateva scenarii postelectorale referitoare la Moldova. Cel mai probabil este o formula de regrupare a partidelor democratice din actuala Alianta pentru Integrare Europeana, dar acest lucru nu va fi posibil fara negocieri foarte dure. Partidul Democrat detine franele. In functie de cum se vor imparti principalele functii in stat, Vlad Plahotniuc, om de afaceri care se afla in spatele lui Marian Lupu, ar putea decide o alianta cu actualii parteneri de guvernare sau, dimpotriva, cu comunistii lui Voronin. Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice, este citat cu opinia ca Alianta pentru Integrare Europeana are destule sanse sa acumuleze cele 61 de mandate necesare pentru alegerea sefului statului. De un asemenea deznodamant este interesata si Uniunea Europeana. Mai multe state au transmis coalitiei de guvernare mesaje de sustinere inaintea alegerilor, ceea ce nu este deloc uzual – se arata in Adevarul. Alte elemente care vor influenta deznodamantul scrutinului: Vlad Filat a lasat sa se inteleaga ca si-ar dori sa fie presedinte al tarii, iar Vlad Plahotniuc pare sa fie interesat de pozitia de premier. Democratii au mai multe sanse sa obtina acest post pentru Plahotniuc intr-o alianta cu comunistii, dupa cum, daca aspira la cel de presedinte, pentru Marian Lupu, e mai indicat sa-si pastreze aliatii de acum – scrie Adevarul.
XS
SM
MD
LG