Linkuri accesibilitate

Indicii că prezența la vot va depăși cu mult 50%


Liliana Barbăroșie
Liliana Barbăroșie

Liliana Barbăroșie: La CEC s-au întețit contestațiile competitorilor. Observatorii remarcă însă buna organizare a alegerilor.


Comisia Electorală Centrală a anunţat o participare la vot de aproximativ 42 % pentru ora 15.30, ceea ce înseamnă că alegerile sunt validate. Conform legislaţiei este necesară participarea la vot a o treime dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Votarea se va încheia peste aproximativ trei ore, mai exact la ora 21. Suntem în legătură directă cu Liliana Barbăroşie, colega noastră, care e la Comisia Electorală Centrală.

Europa Liberă: Care sunt informaţiile de ultimă oră?

Liliana Barbăroşie: „Cel mai activ au continuat să voteze alegătorii din Basarabeasca, unde pe la secţiile de vot au trecut 59 % dintre ei. Următoarele în topul prezenţei sunt raioanele nordice – Donduşeni, Teleneşti, Şoldăneşti şi Ocniţa. În Chişinău, votanţii s-au activizat şi ei vizibil. După prânz aici votaseră 34 % din alegători. Comisia Electorală Centrală este, în general, optimistă şi anticipează o participare nu mai mică decât în alegerile din aprilie trecut, când la urne veniseră 58% din electori.

Se mai spune că spre ora 16 cele 75 de secţii de vot din străinătate au atras peste 30 de mii de migranţi şi moldoveni din diasporă. Cei mai mulţi în Italia, Rusia şi Franţa. După amiază s-au înteţit, însă, şi contestaţiile depuse la CEC de competitori. Ele vor fi examinate începând cu ora 19, când CEC va intra în şedinţă.

Observatorii cu care am reuşit să discut, remarcă buna organizare a alegerilor. Iată, în particular, am vorbit cu şeful delegaţiei CSI, Vladimir Garkun care a tras următoarea concluzie: „CEC a scos învăţămintele necesare din experienţele anterioare. La fel, observatorii remarcă că nu au observat incidente grave în secţiile de vot.”

Europa Liberă: Mulţumesc. A fost Liliana Barbăroşie, care a transmis de la Comisia Electorală Centrală. Peste aproximativ o oră, la ora 19.00, CEC va prezenta date noi. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, estimează că la sfârşitul zilei rata de participare va trece cu mult de 50 %.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG