Linkuri accesibilitate

Participarea la vot rămîne sub așteptări


 Liliana Barbăroșie la Centrul de presă al CEC-ului
Liliana Barbăroșie la Centrul de presă al CEC-ului

In direct de la CEC cu Liliana Barbăroșie.



Europa Liberă: Colega noastră, Liliana Barbăroşie, este acum la Comisia Electorală Centrală. Liliana, te salutăm, iată şi pe cale telefonică. Există date mai proaspete la această oră despre prezenţa la vot?


Liliana Barbăroşie: „Bună ziua, Alexandru. Nu, Comisia Electorală Centrală nu dispune la această oră de alte date, decât cele de la prânz, când, după contabilizarea cifrelor venite din aproape toate birourile, se ajunsese la o rată de 22 %. Dar şi aceasta ar putea fi mai mare, întrucât, aşa cum am aflat de la secretarul CEC, Iurie Ciocan, cifrele cu referire la Chişinău, nu sunt reflectate exact în sistemul computerizat al CEC.

Birourile electorale din două sectoare n-au introdus datele în acest sistem, CEC-ul a fost nevoit să le colecteze prin telefon şi au calculat o rată de participare de 22 % în capitală, nu de 10 %, cum arată sistemul. Mai redusă, totuşi, această participare, decât în alte alegeri. Faţă de scrutinul din 29 iulie, de exemplu, cu aproape 8 %.

Dar n-am sesizat îngrijorări aici, la CEC, mai ales că, spre deosebire de acel scrutin, unde baremul de participare era de 50+1, actualul va fi validat şi dacă rata va fi de o treime.”

Europa Liberă: În general, Liliana, pe scurt, că tot vorbeam de modul în care se colectează datele. Cum se procedează? Ca să ştie şi alegătorii. Prin telefon se colectează? Fac porumbei de poştă? Alte metode?

Liliana Barbăroşie: „Din câte am înţeles, birourile, circumscripţiile electorale, introduc aceste date în acest sistem computerizat. De aici, de la CEC în sistem nu se poate interveni, astfel încât dacă nu s-a introdus ceva, sau s-a introdus greşit, nu se poate schimba nimic. Paralel, CEC-ul, ca să deţină situaţia, colectează datele şi prin telefon.”

Europa Liberă: Miza acestor alegeri fiind foarte mare, respectiv tensiunea mai înfierbîntă uneori miniţile. Au fost semnalate incidente, acţiuni neregulamentare, demne de atenţia Comisiei Electorale Centrale?

Liliana Barbăroşie: „Nu, decât cele trei contestaţii, care au fost depuse. Aşa cum am aflat, ele vor fi examinate – cele două depuse de liberal-democraţi şi una de către comunişti, ele vor fi examinate de către Comisie cel mai probabil mîine. Observatorii Promo-Lex au semnalat mai multe încălcări, ca prezenţa organelor de forţă în interiorul unor birouri, intrarea în cabina de vot a mai multor persoane, dar nu au fost semnalate la CEC aceste încălcări. Astfel, concluzia Comisiei este că votarea are lor în linişte.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG