Linkuri accesibilitate

28.11 - București: PDSR decide să facă un guvern monocolor


Adrian Năstase
Adrian Năstase

Memorandumul politic propus de PDSR UDMR-ului, liberalilor si PD-ului are menirea să asigure „stoparea asccensiunii extremismului și continuarea reformei și procesului de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană și structurile euro-atlantice.”


28 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

PDSR decide să facă un guvern monocolor.

Tinînd cont de viitoare a configuraţie a Parlamentului României, Biroul Executiv Central al PDSR a hotarit ca PDSR să-şi asume responsabilitatea formarii unui guvern monocolor condus de domnul Adrian Năstase. Aceasta este una din deciziile BEC al PDSR de astazi. E un guvern monocolor şi minoritar care ar urma, în mod ipotetic să se nască şi să reziste daca PNL, UDMR şi PD, precum şi marile confederaţii sindicale ar accepta un memorandum propus de PDSR.

PDSR a analizat marţi rezultatele alegerilor din 26 noiembrie din Romania şi şi-a stabilit strategia electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale. Partidul lui Ion Iliescu a optat la BEC de marti pentru un guvern monocolor minoritar format de PDSR şi condus de Adrian Năstase ca prim ministru, guvern care să fie sprijinit in Parlament şi de partidele democratice în cazul în care preşedintele Romaniei va fi Ion Iliescu, cum a precizat chiar liderul acestui partid

Ion Iliescu: „Biroul Executiv Central al PDSR a hotarit ca PDSR să-şi asume responsabilitatea formării unui guvern condus de domnul Adrian Năstase. Formarea unui guvern PDSR, realizarea si aplicarea memorandumului de înţelegere politică vor fi posibile doar dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale, învingator va fi domnul Ion Iliescu.”

Sprijinul parlamentar a fost solicitat PNL,UDMR si PD, cît şi sindicatelor si patronatelor printr-un memorandum privind realizarea unui pact politic si social în Romania.

Ion Iliescu: „PDSR propune încheierea unui memorandum de înţelegere politică partidelor democratice aflate în opozitie, PNL, UDMR şi PD, sindicatelor şi patronatelor.” (...)

Iliescu a subliniat că în urmatoarele doua săptămîni PDSR, prin toţi membrii săi din teritoriu, trebuie să se delimiteze public de Vadim si PRM. Memorandumul politic propus de PDSR UDMR-ului, liberalilor si PD-ului are menirea să asigure, în viziunea PDSR, „stoparea asccensiunii extremismului şi continuarea reformei şi procesului de pregatire a aderării Romaniei la Uniunea Europeană şi structurile euro-atlantice.”

Printre altele, memorandumul propune sprijinirea lui Iliescu în turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar apoi, acordarea sprijinului parlamentar din partea PNL, UDMR si PD guvernului format de PDSR. (...)

Memorandumul urmează să fie trimis partidelor cărora li se adresează pentru a se putea începe negocieri pe marginea acestuia şi a se ajunge la o înţelegere cît mai rapida. În ceea ce priveste eventualele conditii extreme puse de partidele cărora PDSR le cere sprijinul, cum ar fi universitate în limba maghiara pentru UDMR, Adrian Năstase a fost categoric, afirmînd ca PDSR nu este de acord cu aşa ceva, ca UDMR nu este chemată, în fond, la guvernare şi că, dacă nu-i convine, poate opta pentru Vadim Tudor.

Dacă totul va merge bine, în accepţia PDSR şi Ion Iliescu va deveni preşedintele Romaniei după turul doi al alegerilor prezidenţiale, atunci guvernul va fi format, în maxim zece zile, a promis Adrian Năstase.
XS
SM
MD
LG