Linkuri accesibilitate

Moldova - spațiu diplomatic în creștere



Vechea întrebare a devenit, mai nou, cea mai periculoasă neînțelegere activă în Moldova: Rusia sau Europa? Foarte pe scurt, vestea bună e că am ieșit sau aproape am ieșit din cleștele acestei contradicții. Europa și Rusia nu mai sînt ce erau acum 5 ani sau, chiar mai curînd, acum 12 luni. Antagonismul e în retragere. Nu pentru că Rusia lui Putin și Medvedev nu mai e Rusia lui Putin și Medvedev. Rusia a adulmecat, pur și simplu, o breșă de înaintare spre Europa sau își închipuie, măcar, că va specula oferta de colaborare germană asupra teritoriilor și conflictelor de la frontiera de est a Uniunii Europene.

Nu știm cu ce se va solda actuala apropiere germano-rusă în chestiunea Transnistriei dar premizele unei schimbări sînt prezente. Germania are mijloacele și recompensele care ar putea ajuta Rusia să se despartă de fixismul ultimilor aproape 20 de ani. Igor Smirnov e negociabil. Smirnov nu poate fi mai important decît investițiile de tehnologie germană în Rusia sau decît piețele europene în căutare de energie rusească. Lucrurile se mișcă. Greu și derutant, ca orice proces în care Rsuia are ceva de negociat. Dar se mișcă.

De aici, cîteva consecințe care trebuie înțelese la adevărata lor valoare pentru Moldova. În primul rînd, o nouă realitate politico-diplomatică. Administrația de la Chișinău nu mai e silită să opteze în termeni irevocabili și categorici pentru Europa sau pentru Rusia. Moldova are acum un oarecare spațiu de manevră. Nu foarte mare dar considerabil mai mare decît ungherul diplomatic în care trebuia să se descurce pînă acum. Electoratul Partidului Comunist ar trebui ajutat să afle că Rusia a devenit o opțiune rațională pentru o Moldovă europeană.

Înainte de a plonja în euforie, observatorii spațiului moldovenesc ar trebui, totuși, să noteze, odată cu ziarul britanic The Guardian, că actuala schimbare de accent nu îi scutește pe liderii moldoveni de prudență:

Moldova's current government, the Alliance for European Integration, might be a lot more pro-European if it had not seen how Russia treated supposedly pro-western governments in Georgia and Ukraine.

Alegerile de duminică sînt cu atît mai importante, cu cît noua distribuție de proiecte și forțe în zonă depinde enorm de prelungirea și de intensificarea prezenței europene. Cum scrie, mai departe, The Guardian:

There are genuine prospects for changing the incentive structure in small states like Moldova, particularly if the EU can help build up long-term institutional capacities.

Asta, cu condiția ca proiectul construit la Bruxelles să primească sprijin popular în alegerile de duminică.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG