Linkuri accesibilitate

Bilanțul campaniei electorale - declarațiile lui Mihai Ghimpu și Vlad Filat


Mihai Ghimpu și Vlad Filat
Mihai Ghimpu și Vlad Filat

Structurile statului şi-au cătat de treabă - PCRM a recurs la dezinformări și înscenări.

Partidul Liberal consideră că actuala campanie electorală a fost ca niciodată liberă şi corectă. Preşedintele PL Mihai Ghimpu spune că, în acest mod, actuala guvernare a demonstrat încă odată respectul pentru lege şi democraţie.

Mihai Ghimpu: „Ca niciodată am avut alegeri libere şi corecte, unde toţi concurenţii electorali au avut posibilitatea să-şi transmită mesajul său alegătorilor, fără piedici din partea puterii. N-a fost implicată poliţia, armata, SIS în alegeri. Doar partidele politice. Celelalte structuri ale statului şi-au cătat de treabă. Puterea, cred că pentru prima dată, n-a folosit resursele administrative şi mediatice. Cred că nu aveţi un caz unde să spuneţi că aţi întâlnit o maşină cu număr de RM-P sau RM-G”.

Mesajul liberalilor în campanie a fost că Republica Moldova nu va putea depăşi criza economică şi socială cu o guvernare comunistă.

Mihai Ghimpu: „Democraţia înseamnă dreptate, bunăstare, libertate. Comunism înseamnă sărăcie şi mizerie. Şi vreau să vă spun că suntem mândri de alegătorii noştri, întrucât chiar înainte de alegerile din 28 noiembrie am înţeles că ei sunt pentru o victorie a forţelor democratice. Nimeni nu pune la îndoială astăzi că partidele componente ale Alianţei vor continua să guverneze Republica Moldova”.

Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că partidele din Alianţă vor obţine împreună scorul ce le va permite nu numai să aleagă un guvern, dar şi preşedintele ţării, punând astfel capăt crizei constituţionale. El a îndemnat alegătorii să-şi dea votul pentru unul din cele patru partide aflate la guvernare. La insistenţa jurnaliştilor, Mihai Ghimpu a făcut şi un pronostic, spunând că Partidul Liberal ar putea să obţine aproximativ 20 la sută din sufragii, iar PCRM, aproximativ 30 la sută.

Mihai Ghimpu: „Şi eu cred în această victorie. Aşa cum a spus Voronin că Moldova alege victoria, dar Moldova alege victoria pentru democraţi şi împotriva comunismului”.

Şi tot astăzi preşedintele Partidului Liberal-Democrat Vlad Filat a făcut un bilanţ al campaniei electorale. Filat a spus că PLDM nu este supărat, dacă unii colegi de alianţă l-au atacat, aluzie la PD-ul lui Marian Lupu. Sigurul adversar al PLDM a fost Partidul Comuniştilor. Vlad Filat a zis că regretă că liderul comunisti Vladimir Voronin nu a acceptat invitaţia sa repetată de a participa la o dezbatere finală în faţa alegătorilor.

Flad Filat: „Noi suntem convinşi că mulţi cetăţeni aşteptau o astfel de dezbatere pentru a putea compara programele noastre, viziunile noastre şi soluţiile pe care le propunem. Îmi pare sincer rău că Vladimir Voronin nu a acceptat o confruntare cu mine. Nu-mi imaginam că este atât de laş, încât să se lupte cu alegătorii, în loc să vină la o confruntare cu un oponent politic. Nu aveam de gând să-i fac nimic rău. Şi sincer nu înţeleg ce l-a speriat. Am crezut iniţial că se teme de întrebările care urma să i le adresez. De aceea, i-am transmis dinainte întrebările ca să-şi poată pregăti răspunsurile. Precizez că aceste întrebări nu sunt doar ale mele, ale lui Vlad Filat. Sunt întrebări pe care le pun cetăţenii, oamenii din această ţară. Şi vreau să vă spun că Voronin a rămas dator să răspundă tuturor acestor oameni, la aceste întrebări”.

În opinia lui Vlad Filat, populaţia va da aprecierea cuvenită lui Vladimir Voronin şi Partidului Comuniştilor în ziua alegerilor, la urna de vot. El a mai spus că pe durata întregii campanii, PCRM a dezinformat alegătorii şi chiar a recurs la înscenări. Asta pentru că PCRM ar şti că va pierde alegerile. Filat susţine că din această cauză comuniştii ar pune la cale fraude electorale şi i-a avertizat că acest lucru nu va reuşi, pentru că scrutinul va fi supravegheat cu stricteţe de observatori şi că soluţii de fraudare a alegerilor în Moldova nu mai există. Apelul final al lui Vlad Filat a fost ca alelgătorii să iasă la vot într-un număr cât mai mare, pentru că ei vor decide viitorul ţării.
Previous Next

XS
SM
MD
LG