Linkuri accesibilitate

Dominique Strauss-Kahn enumeră România printre țările în prag de bancrută


Dominique Strauss-Kahn (FMI)
Dominique Strauss-Kahn (FMI)

România a intrat în categoria statelor cu probleme fiindcă datoriile ei au trecut de 40% din PIB.

Oficialii romani au respins dur ipoteza sefului Fondului Monetar International care prevede iminentul faliment al tarii. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a declarat ca “nu exista nici un pericol” ca statul sa nu-si poata plati datoriile externe si a subliniat ca nu este de accord cu presupunerea ca daca Romania nu poate plati 1,2 milioane de bugetari va intra in faliment. Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn a enumerat mai multe state intre care Grecia, Irlanda, Ungaria si Romania despre care a spus ca “se afla pe marginea prapastiei”, iar intrarea lor in incapacitate de plata este iminenta. In afara de Grecia, Romania are cea mai mare scadere economica din spatial comunitar, iar restringerile facute de guvernanti nu dau inca roade, in vreme ce legile care ar putea duce la scaderea cheltuielilor cu bugetarii si pensionarii sint blocate in Parlament.

Presedintele roman Traian Basescu a facut ieri un ultim apel catre opozitie pentru instaurarea unui armistitiu care sa duca la respectarea programului facut in colaborare cu FMI, avertizind ca “la anul ar putea fi prea tirziu”, dar fara nici un rezultat. Avertismentul presedintelui roman nu este optimist, iar completarea facuta de seful FMI sugereaza ca peisajul autohton este destul de dramatic, in ciuda incurajarilor facute de guvernatorul Bancii Centrale. Aceste incurajari au fost de altfel demontate chiar de un subaltern al guvernatorului: directorul Eugen Radulescu a carui viziune este in ton cu realitatea descrisa de seful FMI, fiindca spune direct ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata intr-un an si jumatate, daca n-ar mai primi finantare externa.

Romania are o datorie externa de 90 de miliarde de euro, iar guvernatorul bancii centrale explica recent ca tara a intrat in categoria statelor cu probleme fiindca datoriile ei au trecut de 40 la suta din Produsul Intern Brut. Pe de alta parte rezevele Bancii nationale sint de 32 de miliarde de euro, iar guvernatorul declara ca nu exista nici o problema ca Romania sa-si poata plati datoriile la timp.

Economia Romaniei este insa intepenita, investitiile sint minime, inflatia a crescut, companiile private s-au restrins, iar statul nu a reusit sa gaseasca solutiile pentru a incepe mari lucrari de infrastructura, in asa fel incit sa dea de lucru marilor firme de constructii si incet, incet, lucrurile sa se miste in lumea reala, nu neaparat in cea a statisticilor. In jargonul agentiilor de rating un stat intra in incapacitate de plata atunci cind amina achitarea unei rate dintr-un imprumut sau a dobinzii acesteia. Potrivit acestei definitii Romania este deocamdata solvabila, fiindca institutia care se ocupa cu plata
datoriilor este Banca Nationala, care deocamdata are suficiente lichiditati. Dar
pentru a reveni in conditii de siguranta Romania are nevoie urgenta de crestere
economica, iar cheile de pornire a masinariei se afla in miinile guvernului.
XS
SM
MD
LG