Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Cazul Tom DeLay


Tom DeLay, fostul lider republican
Tom DeLay, fostul lider republican

Un fost lider al Republicanilor din Camera Reprezentanților declarat vinovat de malversațiuni financiare în Texas.


Fostul lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay a fost gasit vinovat de spalare de bani. In ce consta cazul ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Tom DeLay a fost obligat sa-si paraseasca functia in 2005, cind a fost pus sub acuzare. La iesirea din tribunal DeLay a spus, „Este un abuz de putere. Continui sa-mi sustin nevinovatia”. Sentinta urmeaza sa fie pronuntata la 20 decembrie. Batalia judiciara a durat mult dupa ce DeLay a parasit Congresul, in 2006.

In centrul alegatiilor se afla acea ca DeLay ar fi utilizat in campanii, bani care fusesera obtinuti doar cu conditia sa nu serveasca in campanii electorale, ceea ce este ilegal. In acel an, 2002 - republicanii din Texas au preluat controlul asupra consiliului statal si au profitat de asta pentru a modifica contururile unor circumscriptii electorale, ceea ce a dus la infringerea citorva democrati, in 2004.

In septembrie 2002, o organizatie denumita „Texani pentru o Majoritate Republicana” a donat 190 de mii de dolari Comitetului National Electoral Republican, o componenta a Comitetului National Republican. Prima organizatie, creata de DeLay, a donat celei de-a doua suma respectiva sub forma de fonduri ce nu pot folosite in campanii. Numai ca dupa aceea Comitetul National Republican a donat aceasi suma sub forma de fonduri care pot fi folosite in alegeri - si care sint supuse anumitor limitari - unor candidati republicani.

In septembrie 2005, DeLay a fost pus sub acuzare de catre procurorul districtual, Ronnie Earle pentru conspiratie menita sa violeze legile statului Texas. In conformitate cu regulile Congresului, el a fost obligat sa paraseasca functia de lider al majoritatii, pentru ca vara urmatoare sa decida sa plece si din Congres. In Texas, avocatii lui DeLay sustin ca acest caz nu este decit o polita platita lui DeLay de catre procuror si democratii din stat.

Juriul a deliberat timp de 19 ore, inainte de a-l pronunta vinovat pe fostul lider republican. El este pasibil de inchisoare cel putin cinci ani, dar observatorii estimeaza ca manevrele judiciare vor continua, inainte de pronuntarea sentintei.
XS
SM
MD
LG