Linkuri accesibilitate

Moldova - caz test pentru Politica de Vecinătate




Europa Libera: Dle Trzaskowski cat de importante sunt alegerile de duminica pentru moldoveni si pentru UE?

Rafał Trzaskowski: Aceste alegeri sunt deosebit de importante atat pentru Moldova cat si pentru UE si speram ca vor fi libere si democratice. Acesta este cel mai important lucru. Al doilea ar fi sa aduca o majoritate clara, sa speram a fortelor pro-europene.

Prioritatea este insa stabilitatea politica a Moldovei, iar o majoritate de trei sferturi dintre voturi ar garanta o stabilitate solida si alegerea presedintelui. Insa aceste alegeri sunt importante si pentru UE deoarece sub conducerea actualelor forte politice Moldova are cele mai multe sanse de a se alatura intr-un viitor apropiat UE. Moldova este cea mai avansata dintre tarile ex-sovietice in drumul catre UE.

Moldova este pentru noi un caz test care ne va ajuta sa intelegem daca Politica de Vecinatate functioneaza cu adevarat sau ar fi mai bine sa o transformam in viitor in politica de aderare. Stiti ca Belarus nu este o tara democratica, in Ucraina avem probleme, in tarile caucaziene conflicte, iar Moldova este singura care are un avans clar catre UE. Problema care se pune este daca vom reusi sa aducem Moldova in interiorul UE, daca Moldova va trece testul, va adopta si va aplica standardele europene cat mai rapid posibil. Iar noi, la Parlamentul European, credem ca doar coalitia aflata la putere acum poate sa atinga aceste obiective. Din pacate comunistii au demonstrat ca nu sunt credibili.

Europa Libera: Cu alta cuvinte, partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, cu sau fara stiinta lor, sunt supuse acestui test prin care Dvs. incercati sa vedeti daca Parteneriatul Estic functioneaza.

Rafał Trzaskowski: De fapt este testul nostru, al UE, prin care incercam sa vedem daca aceasta politica functioneaza. Pentru guvernul moldovean testul este daca este capabil sa se apropie de UE. Din experienta noastra de pana acum comunistii pur si simplu nu sunt credibili pentru ca spun ceva si fac altceva. Desigur, UE va discuta cu orice partid va castiga alegerile, inclusiv comunistii. Eu ce spun este ca e greu de crezut ca acestia vor aduce Moldova la standardele europene, ca prin comparatie AIE a facut progrese uriase catre UE.

De aceea putem spune acum ca Moldova a facut cele mai multe progrese dintre toate statele din regiune. Acesta este motivul pentru care speram ca aceste forte politice vor castiga alegerile. Probabil ca se vor produce o serie de modificari in cadrul aliantelor. Este de asteptat ca partidul domnului Filat sa iasa din alegeri mai puternic. Intr-un astfel de scenariu Moldova ar putea face aceste reforme chiar mai rapid decat pana acum.
XS
SM
MD
LG