Linkuri accesibilitate

Proteste într-o serie de țări europene împotriva măsurilor de austeritate financiară


Măsurile drastice de austeritate luate de mai multe guverne europene au provocat miercuri valuri de proteste. Portugalia a fost paralizată de o grevă generală, fără precedent, care a afectat în primul rând transporturile. În Italia şi în Marea Britanie, studenţii au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva unor noi taxe de studii.
Între timp, guvernul Irlandei a prezentat un plan de austeritate bugetară pe patru ani care prevede economii de 15 miliarde de euro. În schimb, Irlanda va primi un credit din partea Uniunii europene şi Fondului Monetar International de 80 – 90 de miliarde de euro (ceva mai mic decât cel acordat Greciei).

În pofida sprijinul financiar masiv acordat de Uniunea Europeană, ţările din zona euro nu au scăpat de pericolul unei contaminări şi multi experţi se aşteaptă ca Portugalia si eventual Spania să fie următoarele ţări care vor avea nevoie de sprijin financiar. Pe acest fundal, au crescut şi presiunile asupra monedei unice, care s-a devalorizat din nou în faţa dolarului american.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG