Linkuri accesibilitate

„UE ar trebui să știe că România nu e în stare să se modernizeze”


Concluzia profesorului britanic Tom Gallagher într-un interviu acordat României libere.


Vlad Filat este optimist ca rezultatul alegerilor din Republica Moldova va reflecta orientarea europeana a tarii, scrie astazi Romania libera. Cotidianul aminteste un comentariu publicat de EU Observer, consultat de Mediafax, si in care premierul moldovean face o sinteza a realizarilor guvernarii sale: reforme demarate, imagine mai buna a tarii, masuri anticriza in general acceptate de populatie, care, subliniaza premierul, se pronunta in proportie de 70% in favoarea aderarii la blocul comunitar.

Evenimentul zilei insereaza o stire despre atacul pe care l-a suferit fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova, Artur Reşetnikov, actualmente candidat pentru parlament din partea Partidului Comunistilor. Potrivit ziarului de la Bucuresti, candidatul s-ar afla in afara oricarui pericol, desi comunistii au vorbit despre un „atac salbatic” asupra lui. Evenimentul zilei informeaza ca Reşetnikov este banuit in anumite cercuri ca ar fi indeplinit comenzi politice, inclusiv impotriva opozantilor politici ai comunistilor. Politia din Chisinau nu exclude ipoteza unei inscenari, pentru ca in declaratiile lui Reşetnikov apar inadvertente in ceea ce priveste ora la care sustine ca a fost atacat.

Editorialistul Evenimentul zilei sustine ca Romania nu trebuie primita in spatiul Schengen pana ce nu-si rezolva problemele legate de coruptie si nu se ridica monitorizarea instituita de Uniunea Europeana. In opinia lui Mircea Marian, semnatarul acestui articol, nu exista nicio garantie ca Romania poate securiza frontiera de est a spatiului Schengen. Degeaba s-au pompat milioane de euro in echipamente sofisticate daca politia este corupta. Acest verdict se bazeaza pe analiza rezultatelor admiterii cu indulgenta a Romaniei in Uniune, in 2007. Dupa aderare, spune editorialistul, „politicienii romani au aruncat la cos toate promisiunile si s-au apucat sa fure cu si mai putina rusine decat pana atunci”.

La o concluzie asemanatoare ajunge si profesorul britanic Tom Gallagher, comentator la Romania libera si invitat al unui interviu realizat de Sabina Fati. Titlul vorbeste de la sine: „Uniunea ar trebui sa stie ca Romania nu e in stare sa se modernizeze”.
XS
SM
MD
LG