Linkuri accesibilitate

Prilej de sînge rău: lista ICPC cu candidații la deputăție care și-au pierdut buna reputație


ICPC este împiedicată să-și distribuie lista în urma unei interdicții judecătorești la cererea lui Alexandru Oleinic.

O organizaţie neguvernamentală numită „Iniţiativa Civică Pentru un Parlament Curat” a intrat în vizorul unor politicieni de la Chişinău, care o acuză că ea însăşi nu s-ar comporta tocmai „curat”. Cum a răspuns ICPC astăzi acestor acuzaţii?

Mai mulţi politicieni vizaţi de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat au reacţionat după ce s-au pomenit incluşi pe lista neagră a candidaţilor la funcţia de deputat întocmită de organizaţie. PCRM a emis un comunicat în care afirmă că iniţiativa ar sluji intereselor partidelor de la guvernare. Alt candidat, Alexandru Oleinic din partea AMN, ministrul degrevat al Dezvoltării Informaţionale, a contestat în instanţă prezenţa sa în listă, iar în consecinţă organizaţiei i-a fost interzis să difuzeze informaţia ce-l priveşte. Ştefan Urîtu, fostul consilier prezidenţial, alt nume de pe listă, a învinuit organizaţia chiar de spălare de bani. Acuzaţii la care ICPC s-a văzut nevoită să răspundă azi într-o conferinţă de presă, calificîndu-le disproprţionate.

„Difuzarea unor informaţii cu caracter oficial nu poate fi considerată ca lezînd onoarea şi demnitatea. Or informaţia publicată despre dl Oleinic, vizează tocmai nişte surse oficiale. Deşi în cazul altor candidaţi erau făcute referinţe şi la alte categorii de surse, oricum toate erau documentate, în toate cazurile. În cazul dlui Oleinic este vorba excusiv de surse oficiale. Din start pretenţiile dumnealui sînt neîntemeiate avînd în vedere că iniţiativa nu a difuzat o informaţie mai mult decît ceea ce s-a statuat deja prin nişte hotărîri ale Curţii de Conturi. ” – a precizat Cristina Cojocaru, membră a Iniţiativei.

La părerea ei, ceea ce i-a încurajat pe politicieni să reacţioneze în aşa fel, este faptul că hotărîrile Curţii de Conturi nu au finalitate, adică nu este nimeni tras la răspundere în baza deciziilor pe care le adoptă această instituţie.

Pe de altă parte, ziariştii care au avut ideea să întocmească o listă a candidaţilor compromişi cred că iniţiativa lor a scos la iveală o problemă ce ţine de percepţia politicienilor. Mai ales în campaniile electorale, aceştia ar trebui să tolereze critica, spune Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice: „Alexandru Oleinic şi ceilalţi sînt persoane publice şi este normal noi să-i monitorizăm, este normal noi să aducem cetăţenilor informaţia despre aceşti candidaţi pentru că sîntem în campanie electorală, cetăţenii sînt interesaţi şi este important ca ei să ştie cine vor să-i reprezinte şi cine-i va reprezenta, astfel încît să poată să-şi dea un vot în mod conştient.”

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a publicat săptămîna trecută o listă cu 30 de candidaţi din partea mai multor partide care nu întrunesc criteriile de integritate morală, urmînd ca broşura cu lista neagră să fie distribuită în toată ţara pînă la alegeri. Includerea pe lista neagră a „compromişilor” , după cum au ţinut să precizeze ziariştii care au făcut investigaţiile, nu înseamnă că aceştia sînt pasibili de pedeapsă. Iniţiativa a urmărit doar să-i atenţioneze pe alegători că printre candidaţii la deputăție sînt persoane care şi-au pierdut buna reputaţie.

Iniţiativa crede că Judecătoria sectorului Centru s-a grăbit să interzică difuzarea informaţiilor despre Alexandru Oleinic. Un precedent de anul trecut în care a avut cîştig de cauză ong-ul, îi face pe ziarişti optimişti. Problema care-i frămîntă acum pe ong-işti e cum să ajungă informaţia culeasă de ei la alegători pînă la 28 noiembrie, odată ce broşurile au fost deja tipărite şi n-au cum să scoată din ele datele care au fost contestate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG