Linkuri accesibilitate

Contuzie și comoție pentru informații compromițătoare?


Chiril Moțpan (MAI)
Chiril Moțpan (MAI)

PCRM acuză AIE de intimidarea lui Artur Reşetnicov - autoritățile consideră declarațiile fostului șef SIS drept contradictorii.

Comuniştii au anunţat că unul din candidaţii lor, fostul director SIS Artur Reşetnicov a fost răpit şi torturat luni seară, şi au dat vina pe Alianţa pentru Integrare Europeană.

Partidul comuniştilor consideră că atacul asupra lui Reşetnicov ar fi o încercare a oponenţilor săi politici de a-i intimida în plină campanie electorală. Comuniştii invocă declaraţiile lui Reşetnicov, potrivit cărora ţelul atacului ar fi fost obţinerea unor informaţii compromiţătoare despre liderul comunist Vladimir Voronin, informaţii care ar fi utile partidelor din alianţă. “Faptul că informaţia compromiţătoare s-a vrut obţinută prin tortură de la dl Reşetnikov denotă caracterul poltic al acestei agresiuni asupra dlui Reşetnikov, în primul rind”, a fost comentariul pe marginea acestui incident făcut azi de Mark Tkaciuk, unul dintre fruntaşii comunişti, într-o conferinţă de presă. În aceeaşi conferinţă, juristul PCRM Sergiu Sîrbu a învinuit alianţa şi de alte cazuri de intimidare a candidaţilor comunişti, dar şi organele de ordine de inacţiune.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că a pornit investigaţii pe acest caz, iar potrivit şefului direcţiei de relaţii cu publicul al acestei instituţii, Chiril Moţpan, colaboratorii de poliţie vor lua în calcul şi posibilitatea unei înscenări de atac, avînd în vedere că Reşetnicov a dat declaraţii care se contrazic cu informaţiile pe care le deţine poliţia.

Chiril Moţpan: „Sunt destul de contradictorii, apar anumite disonanţe între ceea ce spune într-un anumit timp şi apoi în alt timp. Poliţia verifică mai multe piste, se întreprind toate acţiunile operativ-investigative care ar elucida acest caz. Dar este adevărat că dl Reşetnikov nu are deocamdată o poziţie clară în ceea ce s-a întîmplat cu el. Poate, într-adevăr, nu a reuşit încă să se concentreze ca să-şi dea seama ce s-a întîmplat în realitate. Multe din spusele lui nu corespund cu ceea ce de fapt este ”.

Pentru operativitate, şi Procuratura Generală a decis să creeze un grup de urmărire penală care să investigheze incidentul în care a fost implicat ex-directorul SIS.

Reşetnicov a declarat că a fost răpit şi torturat, şi chiar că i-au fost administrate substanţe psihotrope, ceea ce medicii de la spitalulul de urgenţă unde a fost internat Reşetnicov nu pot să confirme sau să infirme. Purtătorul de cuvînt al instituţiei Petru Craveţ a spus Europei Libere că asta nu ţine de competenţa celor de la urgenţă. Medicii nu pot spune nici dacă Reşetnicov a fost sau nu torturat.

Petru Craveţ: “Dacă e torturat nu putem spune pentru că asta o poate stabili poliţia, dar în privinţa diagnozei e asta – comoţie cerebrală închisă şi contuzie a ţesuturilor moi ale muşchilor”.

Potrivit cererii depuse la poliţie, Artur Reşetnicov a fost agresat luni după amiază de trei persoane necunoscute în centrul Chişinăului. Candidatul comunist la funcţia de deputat spune că ar fi fost răpit şi torturat, pentru a divulga informaţii compromiţătoare despre liderul de partid Vladimir Voronin.

Cele 4 partide de la guvernare învinuite de PCRM că ar fi pus la cale intimidarea lui Reşetnicov nu au reacţionat deocamdată. Incidentul a fost comentat însă de doi foşti directori ai SIS, şi ei concurenţi electorali, Valeriu Pasat şi Anatol Plugaru care califică cazul fie un act de răzbunare personal, fie o înscenare, însă au exclus posibilitatea implicării actualelor forţe aflate la guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG